Wie veel diëten heeft gevolgd weet veel over voeding, lijnen en calorieën. Veel meer dan al die slanke mensen die (jaloers!) nooit op dieet zijn maar gek genoeg niét te dik zijn. Geen wonder dat je wanhopig wordt. Waarschijnlijk is er maar een ding dat je niét weet: waarom lukt het me niet?
Eerst dit: veel mensen worden mager tijdens een dieet, bijna niemand blijft mager na een dieet. Het slagingspercentage van elk dieet is op de lange termijn laag. Maar tien tot twintig procent van alle lijners lukt het om hun gewicht blijvend op peil te houden. Een dieet werkt niet, voor nagenoeg niemand.
De belangrijkste reden waarom afvallen niet werkt, is omdat lijnen erger is dan de kwaal. Wie veel lijnt of veel diëten volgt, is na elk dieet dikker dan daarvoor. De reden voor dit gejojo, komt omdat de meeste diëten draaien om weinig calorieën eten. Oftewel: honger lijden. Wie te weinig energie eet, zet zijn lichaam in de spaarstand. Je leert je lichaam om te gaan met minder calorieën en zorgt dat je stofwisseling efficiënter wordt. Maar na die lijnperiode, zal je lichaam die extra calorieën inzetten als spaarpot. Want, zo redeneert je lichaam, misschien ga je dit trucje over een maand weer herhalen!
Onderzoekers hebben aangetoond dat dit jojo-effect zelfs op celniveau is aan te tonen. Het blijkt dat vetcellen hun vet niet graag afstaan, maar de energie opslaan. Als ze wél vet moeten afstaan, bijvoorbeeld omdat je een dieet volgt en weinig calorieën eet, dan veranderen de cellen. Ze gaan het vet ‘stapelen’; omdat ze toch die energie willen, verhogen ze de opname van vetzuren en glucose. Ze worden als het ware ‘slimmer’.
Dit energiebesparende effect wordt trouwens bij iedere nieuwe lijnpoging erger! Wie gaat diëten, moet zich dus eigenlijk eerst afv ragen: wil ik mijn leven lang eten op deze manier? Is het antwoord nee – doe het niet!
De tweede reden waarom afslanken niet lukt is omdat je wel heel goed naar je weekmenu en je weegschaal kijkt, maar niet in de spiegel. Natuurlijk krijg je op de eerste plaats overgewicht door te veel chips, pizza en croissants. Maar daaraan ligt iets ander ten grondslag: om welke redenen eet je te veel of ongezond? Want dat is de echte oorzaak waar je aan moet werken.
Dit word je slanke doorbraak
Al jaren stellen psychologen dat wie wil afvallen, eerst moet achterhalen wat de echte reden is van die overtollige kilo’s. Alleen daarmee pak je het probleem bij de wortel aan. Stop dus eerst met je vastgeroeste geloof dat dit nieuwe dieet wél de oplossing zal zijn voor de kilo’s. Want lijnen heeft een averechts effect.
De tweede stap, is bewustwording. Waarom eet je te veel? Op welke momenten? En bij welke emoties? Het is essentieel die patronen en die emoties te leren kennen. Je doorbreekt daarmee de koppeling van bepaalde routines en emoties bij het eten.
De laatste stap is; probeer langzaam af te vallen. Niet door te lijnen met weinig eten, maar door goed en regelmatig te eten, voelen wanneer genoeg genoes is, en voldoen te bewegen. Eet gewoon wat je lekker vindt, maar zet die koektrommel na twee koekjes in de kast. En niet voor drie minuten, maar voor de rest van de dag.