De ene persoon kan alles eten zonder een gram aan te komen. De ander wordt al dik van brood. Vaak krijgt een ‘trage stofwisseling’ de schuld. Waar? Ja. En nee. De stofwisseling speelt inderdaad een belangrijke rol bij de de verbranding van je voeding. Om succesvol af te vallen is het daarom goed meer te weten over die stofwisseling, want je kunt hem juist gebruiken als middel om wél af te vallen.
De brandstof om te lopen, denken, werken en zelfs slapen, krijg je via de stofwisseling. Je kunt je stofwisseling het best vergelijken met een open vuurtje. Je hebt af en toe nieuw hout nodig en wat zuurstof om het vuur goed te laten branden. Zo komt er energie vrij: warmte en licht. Er komen ook afvalstoffen vrij bij het vuur: rook en as.
Zo werkt het ook in je lichaam. Als brandstof gebruik je voedsel en zuurstof. De energie die vrijkomt bij de verbranding van voeding is nodig voor het op temperatuur houden van je lichaam, lopen en slapen. De afvalstoffen die vrijkomen voer je af via je uitademing, zweet, urine en ontlasting.
De stofwisseling heeft niet altijd hetzelfde tempo. In rust heeft het lichaam alleen brandstof nodig voor het op gang houden van lichaamsprocessen zoals hartslag en spijsvertering. Wie veel beweegt, heeft meer energie nodig en daardoor wordt het tempo van de stofwisseling opgeschroefd.
In de ideale situatie is er een evenwicht tussen de brandstof die je toevoert (je eten) en de brandstof die je lichaam verbruikt (verbranding). Bij een trage stofwisseling springt het lichaam zuinig om met zijn energie. Wie een trage stofwisseling heeft, kan dus niet zoveel eten om op gewicht te blijven als een persoon met een snelle stofwisseling.
Je stofwisseling versnellen of vertragen
Er zijn verschillende manier om je stofwisseling te versnellen, maar ook om de stofwisseling trager te maken – hetgeen je niét wilt als je wilt afvallen. Zo is te weinig slapen echt een afrader. Te weinig slaap tast de verwerking van koolhydraten aan waardoor je sneller een hongergevoel hebt en overdag meer gaat eten.
Een crashdieet is ronduit desastreus voor je stofwisseling. Deze diëten zorgen dat je snel afvalt, maar dit gaat ten koste van je spieren. Doordat je veel spiermassa verliest, daalt ook je stofwisseling. Meer spiermassa, zorgt juist voor een snellere stofwisseling.
Dit wordt je slanke doorbraak
De makkelijkste manier om de stofwisseling te verhogen, is door meer te gaan bewegen. Door meer alledaagse bewegingen in je leven van alledag te brengen, zal je stofwisseling de hele dag door een tandje harder draait.
Traplopen, stofzuigen … alles is goed! Ná de activiteit zal je stofwisseling namelijk nog een tijdje in een hoger tempo doordraaien, je verbruikt dus extra energie. Spiermassa zorgt dat je meer energie verbrandt dan vet, ook in rust. Ook krachttraining is daarom een goede manier om je rustmetabolisme op te krikken.