Niemand wil dik zijn. Daarom zijn we massaal bang voor vet. We zijn er heilig van overtuigd dat vet dik maakt en daarom vinden we vet gevaarlijk. Maar denk je aan spek, volle yoghurt en kaas, dan loopt bij velen van ons het water in de mond. Klopt het dat je al die vetrijke producten moet laten staan als je wilt afvallen? Nee!
Met de ‘Let op vet-campagne’ is het er bij ons allemaal ingestampt dat vet fout is en dat we minder vet zouden moeten eten. Vet, vooral verzadigd vet zou de boosdoener zijn van hart- en vaatziekten en verhoging van het cholesterol. En natuurlijk is vet eten de oorzaak van al die extra kilo’s op onze buiken, benen en billen.
Fabrikanten halen, om hun producten light te laten lijken en daarmee een gezond imago te geven, het vet uit producten zoals yoghurt en chips. Maar daarmee halen ze ook de smaak weg, want zonder vet smaakt eten een stuk minder goed. Vaak werd er suiker aan toegevoegd om het weer opnieuw smaak te geven. Mager en ‘light’ werden inhoudsloze energiebronnen zonder smaak, waar je geen kilo van afvalt. In plaats van voedzaam vet te eten, eten we veel kilo’s suiker per persoon per jaar. En daar worden we niet slanker van! ‘Let op vet’ zou eigenlijk moeten veranderen in ‘let op suiker’.
Let niet op vet, maar op suiker
In ons eten geeft vet smaak, vet is een brandstof en bouwstof voor ons lichaam en er zitten vitamines in die onmisbaar zijn voor ons lichaam. Vet helpt bij een betere stoelgang. De vetten, maar ook eiwitten, geven ons een verzadigd gevoel, waardoor ze ons juist helpen om minder te eten. Let wel, dit verzadigde gevoel krijg je niet alleen door voeding vol vet. Ook ongeraffineerde koolhydraatrijke producten zoals peulvruchten geven je dit verzadigde gevoel. Door het gevoel van verzadiging eten we per saldo minder calorieën omdat we simpelweg eerder en langer vol zitten en minder gaan snaaien en snacken.
Dit wordt je slanke doorbraak
Wie van vet eten houdt, kan dus nog steeds kilo’s afvallen. Je hoeft niet bang te zijn voor kwark, slagroom en worst. Wat wel? Probeer juist producten met veel suiker te mijden en te kiezen voor de goede vetten – dan gaat afvallen mét vet prima.
Bakken en braden kan je het beste doen in kokosolie, roomboter, olijfolie en koolzaadolie. Juist door af te wisselen, profiteer je van het goede dat de verschillende vetsoorten te bieden hebben.
Een vette vis hoort ook elke week op je bord te liggen. Haring, zalm en makreel zijn een belangrijke bron van EPA en DHA. Dit zijn vetzuren die je nodig hebt, ze beschermen je tegen hart- en vaatziekten en je lichaam kan ze niet makkelijk zelf aanmaken.