Als je gewoon, normaal eet, heb je vaak ná de maaltijd of een uur later enorme trek. Theoretisch moet je nog uren tot de volgende maaltijd. Maar die rommelende maag, dat flauwe gevoel. Trek! De een heeft het om negen uur ‘s morgens, de ander verschuilt zich achter de welbekende vier-uur-dip. Maar die ‘lege’ maag moet gevuld worden. En daar gaat weer een massa nutteloze calorieën naar binnen. Zo lukt afvallen inderdaad nooit …
Het meeste voedsel blijft een paar uur in je maag zitten. In theorie kun je het daar echt een flinke tijd mee uithouden. Maar hoe lang precies, dat hangt wel af van de samenstelling van het eten dat je hebt gegeten.
Volkorenproducten, eiwitrijke producten en vetrijke producten blijven bijvoorbeeld beduidend langer in de maag zitten dan een wit kadetje. Die is binnen twee uur verdwenen, en dan komt de trek. Dan wordt het erg verleidelijk om te gaan voor die biscuit en chocolaatjes.
Gezonde vetten en de eiwitten in de vetrijke producten geven ons een lang verzadigd gevoel, waardoor ze ons helpen minder te eten. Let wel, dit verzadigde gevoel krijg je niet alleen door vetrijke voeding. Ook ongeraffineerde koolhydraatrijke producten zoals peulvruchten zorgen voor dit langdurige verzadigde gevoel.
Eten aan het aanrecht
Je kunt ook honger krijgen, of lekkere trek, terwijl je wel net volkoren boterhammen, eiwitrijke en gezonde vetten hebt gegeten. Hoe werkt dat? Als je wat eet, levert dat je energie. Door te eten gaat je bloedsuiker omhoog, ongeveer twintig minuten later krijgen de hersenen een seintje dat we voldaan zijn.
Schrok je in een keer je bord leeg, dan heb je al wel een volle maag maar nog steeds trek, doordat je hersenen denken dat je bloedsuiker nog te laag is.
Wie wil voorkomen dat je eet, terwijl je wel vol zit maar nog geen verzadigd gevoel hebt? Dan is het belangrijk om de tijd voor je maaltijd te nemen. Je krijgt het seintje ‘vol’ door als je nog aan het eten bent en zult eerder weten wanneer je genoeg hebt gehad.
Dit wordt je slanke doorbraak
Het gerommel van een lege maag is niet fijn, soms zelfs een beetje ongemakkelijk. Zodra je wat eet is het hongergevoel én het gerommel verdwenen. De uitdaging zit in het zorgen dat je een vol gevoel houdt tussen de maaltijden door en langzaam eet.
Vaak wordt gezegd dat je regelmatig moet eten als je een hongergevoel wilt tegengaan. Maar dat ligt voornamelijk aan het soort eten dat je eet. Kies je voor de juiste producten dan houd je langer een vol gevoel. Eet je een ontbijt of lunch die groot en voedzaam genoeg is, dan hoef je tussen de maaltijden door niet naar een snack te grijpen om het hongergevoel tegen te gaan. Volkorenbrood blijft bijvoorbeeld twee keer zo lang in je maag zitten dan wit brood.