Soms heb je al een heel bord eten op en toch schep je nog een keer op. En dan nog een keer. Je blijft trek houden. Waarom zit je niet vol, en een ander wel? En trouwens; eet jij zo snel, of eet je tafelgenoot eigenlijk ontzettend langzaam?
We eten elke dag. Dat eten gaat door onze mond en naar de maag. Na een tijdje krijg je het gevoel dat je genoeg hebt gehad. Het gevoel dat je vol zit wordt ook wel verzadiging genoemd. Dat is een samenspel tussen zenuwprikkels en hormonen. Als de maag zich vult met eten, wordt de maagwand geprikkeld en zet deze zich uit en gaat hormonen af geven. Wanneer het eten je maag verlaat, komen ook hormonen en prikkels vrij. De zenuwprikkels zorgen er voornamelijk voor dat je maag-darmkanaal haar werk doet. De hormonen die vrijkomen geven een seintje af aan je hersenen, dat je vol zit.
Na gemiddeld twintig minuten krijgen je hersenen dus pas het seintje dat je vol zit. In die twintig minuten kan je dus makkelijk door blijven eten, zonder dat je door hebt dat je eigenlijk al vol zat.
Niet alleen de hoeveelheid eten in je maag zorgt voor het stop-sein. Ook het soort eten dat je eet heeft hier mee te maken. Eiwitrijke, vezelrijke en vetrijke producten geven de meeste verzadiging. Maar koolhydraten zorgen er voor dat je minder snel verzadigd bent.
Langzame eters zijn daarom in het voordeel; zij zorgen dat hun maag meer tijd krijgt om het stopteken te geven.
Niet merken dat je vol zit kan ook komen doordat je aan het emotie-eten bent. Als je je trekgevoel voor het eten een cijfer van één tot tien geeft, kan je beter inschatten of en hoeveel honger je hebt, of dat dit trek-gevoel ergens anders vandaan komt.
Dit wordt je slanke doorbraak
In twintig minuten kun je nog aardig wat eten naar binnenwerken, terwijl je lichaam daar geen behoefte meer aan heeft. Zonde. Door bewuster te eten, heb je eerder door dat je verzadigd bent waardoor je minder onnodig over-eet.
Door goed te proeven worden je hersenen gestimuleerd. De gebieden die betrokken zijn bij het verzadigingsgevoel zijn veel actiever. Let daarom bij elke hap die je neemt op de smaak, textuur en het geluid van het eten in je mond. Geniet van het eten dat je eet. Genieten is nog beter te doen in rust. Leg daarom tussen de happen je vork neer en zet de tv uit. Dat geeft je maag en je hersenen direct meer tijd om op het eten te reageren.
Hoe vaak gebeurt het dat je na je warme maaltijd nog zin hebt in een toetje. Daar lijkt je maag spontaan ruimte voor te maken. En soms eet je zelfs twee schaaltjes yoghurt met cruësli. Waar blijft het? Stel het toetje altijd even uit, ga eerst de tafel afruimen en klets nog wat. Als je na een halfuur een toetje neemt, zul je je meer verzadigd voelen en zal het dessert inderdaad een toetje blijven en niet een hele maaltijd.