Wie: Petra Oortgiese, 22 jaar, student sociologie, sportinstructrice, hardloper, eet vooral biologisch en vegetarisch, drinkt geen alcohol
Bewust en gezond leven kost Petra geen moeite. “Ik vind het heerlijk om te sporten en om lekkere gezonde gerechten te maken. Het is mijn hobby!”
“Voor mij is het vanzelfsprekend om gezond te leven. Pas als anderen er iets van zeggen, besef ik dat ik daar behoorlijk ver in ga. Ik eet niet alleen veel groente, fruit en noten, maar ook nauwelijks koemelkproducten en zo min mogelijk gluten. Vlees stond me na al die schandalen in de vleesindustrie tegen. Ik griezel van het idee dat ik ongemerkt allerlei rommel binnenkrijg. En dan het leed dat veel dieren moeten ondergaan om onze monden te voeden. Nee, dan eet ik liever vegetarisch.”
“Ik woon met mijn ouders, broertjes en zusje in een klein dorp tussen de boerderijen op het platteland. Veel van onze groente komt uit de tuin en er is genoeg ruimte om lekker buiten hard te lopen. Ik groeide op met gezond leven, maar sinds een tijdje houd ik me er ook echt bewust mee bezig. Mijn moeder heeft fibromyalgie (reumatische aandoening, red.) en bezocht tien jaar geleden een natuurarts. Door gezonde, voedzame en niet-belastende voeding en beweging is ze nu klachtenvrij. Het inspireerde me en al snel verslond ik – net als zij – allerlei boeken en blogs over eten. Ik at alleen nog pure voeding en merkte dat ik daar meer energie van kreeg. Hardlopen ging een stuk makkelijker en ook in de sportschool presteerde ik beter. Ik geef nu zelfs groepssportlessen.”
“Als het even kan, wil ik nog een hele tijd met mijn lichaam doen. Ik wil het niet vergiftigen met junkfood of alcohol. Ik heb serieus het idee dat ik daar mijn hersencellen mee afbreek. Toch wijk ik ook weleens van mijn principes af. Dan ga ik met vriendinnen mee naar McDonald’s, gewoon om eens ongezond te doen. Maar of ik het lekker vind? Geloof het of niet, bewust leven is mijn hobby. Ik heb altijd zin om te sporten. En ik vind het leuk om de heerlijkste gezonde gerechten op tafel te toveren. Laatst had ik een zuivel- en suikervrij taartje gemaakt. Het leek net een echt gebakje, alleen dan vol fruit, noten en ander gezonds. En de smaak was fantastisch! Ik word daar helemaal gelukkig van.”