Het eten van op natuurlijke wijze verrijkte eieren beschermt ons in de toekomst tegen oogproblemen, hoopt Tos Berendschot (48). De resultaten van het onderzoek dat hij begeleidde, voeden die hoop. “Als de resultaten zo overtuigend zijn, komt er zeker een glimlach op je gezicht.”
Het is een typische ouderdomsaandoening: macula degeneratie. Eentje waar ongeveer dertig procent van de 70-plussers last van heeft. De macula lutea – een klein geel vlekje in het oog – degenereert. Het zorgt voor schade aan het netvlies. We gaan daardoor minder scherp zien en in sommige gevallen, leidt het tot blindheid.
Eerder onderzoek leerde dat de macula minder snel achteruitgaat met goede voeding. Ander onderzoek leerde dat het ‘macula-pigment’ volledig is opgebouwd uit twee plantaardige stoffen: luteïne en zeaxanthine. Onderzoeker Berendschot (Maastricht Universitair Medisch Centrum): “Onze veronderstelling was daarom: hoe geler de vlek, hoe beter dit het netvlies beschermt.”
Niet verrast
Een onderzoeksgroep consumeerde daarom eieren die met luteïne en zeaxanthine waren verrijkt, in de verwachting dat de waarden van de twee plantaardige stoffen in de bloedspiegel zouden stijgen. De controlegroep consumeerde gewone eieren. De verwachting kwam uit.
“Bij mensen die de verrijkte eieren hadden gegeten, was de hoeveelheid luteïne in het bloed twee keer zo hoog. Bij de zeaxanthine-eieren waren de bloedwaarden maar liefst zes keer hoger dan bij de mensen die gewone eieren hadden gegeten.”
Goede resultaten, maar geen verrassing. Geen taart of champagne dus. “Je denkt het te weten, verwacht het, maar mag het pas zeggen als het wetenschappelijk aangetoond is.” Of hij blij was? “Als de resultaten zo overtuigend zijn, komt er zeker een glimlach op je gezicht. Maar het is pas echt feest als het een artikel waardig is voor het belangrijkste vakblad: Nature. Onderzoek is echt iets van de lange adem.”
In een ‘vorig leven’ studeerde hij natuurkunde en promoveerde hij op een onderwerp binnen de fysica: halfgeleiders. “Stoffen in computerchips. Als je een snelle computer wilt maken, moet je precies weten hoe het in elkaar zit”, legt hij snel uit. De oogheelkunde fascineert hem omdat de ogen een soort ‘uiteinde’ van de hersenen zijn met een geheel eigen computer. Een andere overeenkomst: “Ook hier wil ik precies weten hoe het zit.”
Of de macula-eieren ooit op de markt komen, is koffiedik kijken. Al denkt hij het wel mee te gaan maken bij het MUMC. Aan zijn fascinatie voor het oog ligt het niet. “Een fascinerend orgaan waar ik nog lang niet op uitgekeken ben.”