Lekker en gezond leven is niet zo ingewikkeld. Het start bij je vensterbank. Wie zijn eigen vensterbank gebruikt om kruiden te verbouwen, heeft een jaar rond verse kruiden in de pan. Een smaakvol antwoord op alle pakjes en zakjes uit de supermarkt.
Het is zo makkelijk, gedroogde kruiden uit een potje. Maar een smaaksensatie dat is het niet. Een gerecht krijgt meer smaak en pit, wanneer je de verse variant gebruikt. Om deze tuinkruiden te verbouwen, heb je geen groene vingers nodig. Water, aarde, zaden en zonlicht is genoeg. Oh ja, en een vensterbank!
Hoe kweek je je eigen kruiden?
Koop een plantenbak of potten van aardewerk waar water uit kan ontsnappen. Vul ze met potgrond. Druk de zaadjes in de grond, niet te dicht bij elkaar en zet het op een plek met genoeg zonlicht. Laat de zaadjes eerst ontkiemen in de huiskamer in een bak met een beetje grond. Zodra er een klein plantje opkomt, stop je het in een grotere bak.
1. Een beetje pit; tuinkers
Gezond? Ja! Tuinkers zit vol met vitamine C en mineralen, waaronder calcium en ijzer. Goed voor sterke botten en een stevig gebit.
Lekker? Zeker, want het heeft een pittige smaak.
Bereiding? Knip de ‘kopjes’ af en je kunt het eten.
Kans op succes? Groot. Zelfs wanneer je geen groene vingers hebt, staat zo je vensterbank vol met tuinkers.
Weetje: Tuinkers wordt ook sterrenkers of bitterkers genoemd en het komt uit Noord-Afrika.
2. Italië in eigen keuken; basilicum
Wat? Basilicum
Gezond? Ja, basilicum is de ‘calciumkampioen’. In honderd gram basilicum zit ongeveer 2113 mg calcium.
Lekker? Heerlijk fris. Een smaakmaker bij tomaat en in mediterrane gerechten, zoals soepen sauzen en salades.
Bereiding? Lekker rauw of kort meestoven.
Kans op succes? Basilicum heeft veel warmte nodig, zorg daarom dat het in een zonnige vensterbank staat. Een plant, moet je binnen twee dagen verpotten. Anders droogt het uit.
Weetje: De basilicumplant komt nergens meer in het ‘wild’ voor.
3. Verser dan vers; bladpeterselie
Wat? Bladpeterselie
Gezond? Ja, peterselie barst van de vitaminen. Er zit vitamine A, vitamine C, calcium, magnesium en nog meer in. Het helpt ook bij de spijsvertering, geeft energie en stimuleert het hart.
Lekker? Het heeft een meer uitgesproken smaak dan bijvoorbeeld krulpeterselie. De smaak is fris. Daarom lekker in soepen, omeletten en pastagerechten.
Bereiding? Voeg de fijngeknipte blaadjes op het laatste moment toe aan het gerecht. De stelen kun je meestoven.
Kans op succes? Ja, als je het maar in een lichte vensterbank kweekt.
Weetje: Als je peterselie niet op het laatste moment aan een gerecht toevoegt, smaakt het bitter.
4. Proef de mediterraanse keuken; rozemarijn
Gezond? Het is versterkend voor de zenuwen, stimuleert de bloedsomloop en voorkomt duizeligheid. Hartstikke gezond dus.
Lekker? Ja, het heeft een bitterzoete, aromatische smaak. Daarom smaakt het lekker bij stoofschotels, vleesgerechten en aardappelen.
Kans op succes? Ja. Rozemarijn is een lichtkiemer, het heeft dus licht nodig om te ontkiemen. Na ongeveer dertig dagen komen de plantjes op.
Weetje: Rozemarijn staat symbool voor vriendschap en trouw.
5. Geheugensteuntje; salie
Gezond? Zeker! Het heeft een positief effect op geheugen en stemming, ook bij mensen met alzheimer. Het helpt tegen opvliegers en is ontstekingsremmend.
Lekker? Als je van kruidig en iets bitter houdt, vind je salie lekker. De smaak past goed bij (vet) vlees, in vulling voor gevogelte en salades.
Bereiden? Rauw gebruiken of meestoven.
Kans op succes? Groot, want salie kan zelfs een beetje schaduw verdragen.
Weetje: Salie werkt goed tegen een koortslip en keelpijn, omdat het ontstekingsremmend is.