Hagelwitte lakens, witte doktersjassen en witte wc-potten. De kleur wit staat voor fris, hygiënisch en schoon.
Zo’n oogverblindende tandpastalach als in de reclamespotjes willen we allemaal. Dus poetsen we met speciale tandpasta’s of laten we onze tanden bleken bij de tandarts. Toch is niet iedereen fan van bleken, want het zou je gebit beschadigen. Is dit waar? En waarom heeft de één wel witte tanden en de ander niet?
Door je tanden te bleken worden ze uiteindelijk geler
Dit is een fabel. Het bleken van de tanden wordt door tandartsen gedaan met een oplossing van peroxide, dat het glazuur niet aantast. Daardoor wordt alleen de bovenste laag verkleuring weggehaald. De Liefde: “Je moet bleken dus wel bijhouden, maar het maakt je tanden niet ‘geler’ dan ze in eerste instantie al waren. Als je stopt met bleken, begint het verouderingsproces wel opnieuw: je tanden worden weer langzaam donkerder.”
Onze ogen foppen ons
Is het toeval dat je als kind veel wittere tanden had? Nee! Kinderen hebben nog geen ‘gele’ tanden, omdat melktanden (die heten niet voor niets zo) nog geen dikke glazuurlaag en voldoende tandbeen hebben ontwikkeld. Deels is het dus: hoe ouder, hoe geler, maar lichtval, kleuromgeving, doorschemering en het oppervlak spelen hier een belangrijke rol bij. “Het is eigenlijk optisch bedrog”, zegt Richard Kohsiek, tandarts en bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde. “Onze ogen foppen ons waar we bij staan. Wit is namelijk een ‘optelkleur’. Dat zit zo: glazuur is doorzichtig met een lichte blauwe gloed, tandbeen is niet doorzichtig en is geel/oranje van kleur. Door lichtval weerkaatsen die kleuren en zien onze ogen ‘de kleur’ wit. De glazuur- en tandbeenlaag worden met de jaren dikker en daardoor lijkt de kleur van je tanden donkerder oftewel geler. Je kunt dus wel stellen dat ‘gele’ tanden gezonder zijn, want hoe dikker de glazuur- en tandbeenlaag, hoe beter je gebit beschermd is tegen zuuraanvallen van buitenaf.”
Feit: na het bleken van je tanden heb je 1 tot 2 jaar een stralend wit gebit. Door te roken, koffie of dranken met kleurstoffen zoals rode wijn te drinken, zullen je tanden wel weer sneller hun ‘oude’ kleur krijgen.
En let op: kronen en vullingen kleuren bij een bleekbehandeling niet mee.
Spoelen met appelazijn
Om onze tanden witter te krijgen, poetsen we ons suf met speciale tandpasta’s, maken we gebruik van goedkope thuisbleeksetjes of spoelen we onze mond met appelazijn. Het laatste zou een veilig alternatief zijn voor het bleken van je tanden. Maar juist met al die huis-tuin-en-keukenmiddelen moet je oppassen, zegt biologisch tandarts Hans de Liefde. “Spoelen met zure producten raad ik echt af. Azijn heeft bijvoorbeeld een lage pH-waarde en kan daardoor je glazuur oplossen. Pas ook op met doe-het-zelfsetjes om je tanden te bleken. Ze werken vaak niet goed en de ingrediënten zijn moeilijk te controleren.” Is dan het laten bleken van je gebit bij de tandarts, wat vaak gezien wordt als de meest rigoureuze optie, juist minder schadelijk? “Ja, tandartsen gebruiken een methode die je tanden bleekt, maar het glazuur niet oplost.”
3 tips voor natuurlijk wittere tanden
- Reinig – Reinig de spleetjes tussen je tanden heel goed. Je tanden lijken dan direct witter. Blijf je tanden daarnaast natuurlijk goed poetsen, minimaal twee keer per dag. Je gebit af en toe grondig laten reinigen door een tandarts of mondhygiënist doet ook wonderen.
- Kokosolie – Spoel je mond met kokokolie, vervolgens weer met water en poets daarna je tanden. Omdat het vieze laagje als het ware weg is ‘geschuurd’, lijker ze witter.
- Lippenstift – Stift je lippen. Je tanden lijken optisch witter als je de juiste kleur lipstick gebruikt. kies dieprode kleuren of een kleur met een blauwe ondertoon.