Eten doen we elke dag. Maar hoeveel weten we eigenlijk van onze maag? Wanneer krijg je trek? Hoe weet je dat je vol zit? En hoeveel eten past er in je maag? Maag-, darm- en leverarts Melvin Samsom geeft antwoord.
Grote trek
“Trek hebben is de trigger om te eten en kan door veel dingen gestimuleerd worden. Niet alleen door naar eten te kijken, maar ook door de grote M die je langs de snelweg ziet. Er zijn ook signalen in je lichaam die ervoor zorgen dat je trek krijgt, zoals zouttekort of suikertekort na lang sporten”, vertelt Samsom.
Hoe werkt verzadiging?
Samsom: “Verzadiging is een samenspel tussen zenuwprikkels en hormonen. Het bovenste gedeelte van de maag reageert op deze zenuwprikkels en hormonen; dit komt met name door uitzetting van de maag. Uiteindelijk gaat het eten via het onderste gedeelte van de maag naar de twaalfvingerige darm. Dit is een soort holle buis waar miljoenen eiwitten in hangen die signalen opvangen van het eten dat voorbijkomt. De hormonen die hierbij vrijkomen, geven een signaal af aan de hersenen. Dan ben je dus verzadigd.”
“Niemand kan verstandig zijn met een lege maag” – George Eliot, schrijver
20 minuten
Na gemiddeld twintig minuten krijgen je hersenen het seintje ‘verzadigd’. In die tijd kun je je dus makkelijk overeten. Ook het type eten heeft hier mee te maken. Eiwitten en vezelrijke producten geven de meeste verzadiging. Fructose (vruchtensuiker) zorgt er juist voor dat je minder snel verzadigd bent.
6 x mindful eten
Zo eet je bewuster:
- Let bij elke hap op de smaak, textuur en het geluid van het eten in je mond.
- Leg je vork neer tussen de happen.
- Eet met je niet-dominante hand. Ben je rechts, eet dan links.
- Neem tijdens het eten kleine slokjes water.
- Geef voordat je eet je trek een cijfer van 1 tot 10. Dit voorkomt emotie-eten.
- Bewaar het lekkerste voor het laatst. Zo heb je minder zin in toetjes.
“Net zoals ieder lichaamsdeel, past je maag zich aan aan je gestalte” – Melvin Samsom, maag-, darm- en leverarts.
Wist je dat …
- een volle maag een inhoud heeft van tussen de een en twee liter?
- je maag gemiddeld ruim vier uur bezig is met het verwerken van een maaltijd van 500 kcal? De exacte tijd hangt af van wat je eet.
- hoe vetter, eiwit- en vezelrijker de maaltijd is, hoe langer het duurt voordat het eten uit je maag is?