Weinig koolhydraten en juist veel vlees en groente, dat is het paleodieet in een notendop. Mensen met een voorstadium van diabetes type 2 hebben baat bij dit voedingspatroon. Maar ook mensen die gewoon kilo’s kwijt willen raken hebben er voordeel van. Hoe werkt dit ‘oerdieet’? En is het een dieet? (Nee!).
Een op de drie mannen en een op de vier vrouwen tussen de dertig en zeventig jaar kampt met het metabool syndroom. Dit houdt in dat ze nog geen suikerziekte hebben, maar wel een verhoogde bloeddruk, hoge glucosewaarden, vergrote buikomvang, HDL-cholesterol en te veel vetzuren in het bloed. Het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten is hierdoor een stuk groter. Maar je voedingspatroon aanpassen heeft effect, blijkt uit een analyse.
Onderzoekers kwamen bij het besturen van literatuur over paleovoeding tot een waardevolle ontdekking. Het blijkt dat dit ‘oerdieet’ de bloeddruk, buikomvang en de hoeveelheid triglyceriden (vetcellen) in het bloed van mensen met het metabool syndroom verbetert. ‘Als de oermens het niet at, moeten wij het ook niet eten’, is de gedachte achter het paleodieet. Dit betekent in de praktijk dat granen, zuivel, peulvruchten, aardappelen, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen niet toegestaan zijn. Belangrijke voedingsmiddelen zijn groenten, fruit, vis, vlees, eieren, noten, zoete aardappelen en paddenstoelen.Het succes van dit dieet schuilt er in dat je veel natuurlijke ingrediënten eet, en amper bewerkte producten uit de voedingsindustrie zoals koekjes en pizza. Zo lukt afvallen dus al snel!
Ook paleo kan dik maken
Zoals elk dieet kent ook het paleodieet veel critici. Variatie is belangrijk en ook groente zou de hoofdrol moeten hebben in dit dieet. Een veelvoorkomende fout is dat mensen juist heel veel eiwitten gaan eten (vlees, ei), weinig groente en juist veel vetten (avocado’s, noten, olie). Niet gek dat je dan weinig gewicht verliest.
En misschien was die oermens niet zo slank en gespierd omdat hij zo ‘paleo’ at, maar omdat hij zo ‘paleo’ bewoog – geen computers, restaurants en auto’s voor die oermens. Dus misschien moeten we ietsjes meer eten als een oermens (puur en natuurlijk), maar vooral meer bewegen als een oermens!