Iedereen wil slank zijn, niemand wil anders eten. Als je wilt afvallen, zijn de smoesjes om niet te sporten, toch die pizza te bestellen en toch dat wijntje te drinken, snel bedacht. Jezelf de hele dag motiveren, overtuigen, straffen en dingen ontzeggen. Boos worden op jezelf, teleurgesteld zijn, dag in dag uit … Het is vechten tegen te de bierkaai. Waarom bereik je niet wat je wilt?
Vaak gehoord: ‘Als je slanker wilt worden, moet je dat écht willen. En als je het écht wilt, lukt het.’ Dat klinkt als een gijzeling en dat is het ook. Want als deze redenatie zou kloppen, was niemand te dik. Want iedereen wil toch slank zijn?
De wil omzetten naar doen, is lastig. En dat ligt niet aan jou. Het komt omdat eet- en denkpatronen zo zijn ingesleten in ons leven, ons dagelijkse routine en zelfs ons brein. Dat verander je niet snel. Slank worden, start bij een goede motivatie. Maar een motivatie is wat anders dan ‘Ik wil het, ik wil het, ik wil het!!!’ Hoe werkt ‘ik wil het’ wel?
Je reptielenbrein zit aan het stuur
Afvallen op basis van wilskracht mislukt bijna altijd. Dat komt omdat je eigen brein die wilskracht om zeep helpt. Onze hersenen kennen namelijk een ‘oergedeelte’, het zogenaamde reptielenbrein. Hierin zitten reflexen opgeslagen en ook ingesleten gewoontes, zoals de manier waarop we eten. Dit deel van de hersenen stuurt de neocortex aan. De neocortex is een van de nieuwere hersenlagen in ons brein. Hier zit het denken en taal. Het is op deze plek waar plannen en ambities ontstaan.
De neocortex wil afvallen. Maar het reptielenbrein zal die wens aansturen. Als in de neocortex de wil ontstaat om écht minder te snoepen, zal het oergedeelte hierop reageren met instinct en impulsen. En je instinct is duidelijk: ik wil comfort! ik wil zoet! Dit instinct is zó sterk dat het de plannen van de neocortex overrulet.
Oftewel: jij wilt naar links, echt waar. Maar er zit iemand anders aan het stuur en dus sla je elke keer rechtsaf.
Veranderen kan!
Is de wens en ambitie om af te vallen gedoemd te mislukken? Nee, veranderen kan wel. Maar weet waarom het zo moeilijk is. En snap waarom het zo vaak mislukt. Er schuilt een drammend reptielenbrein in je eigen hoofd, dat je moet leren kennen en opnieuw moet opvoeden. En dat lukt niet in een week, en zeker niet met een crashdieet – want dan is hij pas écht boos!
Ingebakken gewoontes in je hersenen, moeten er langzaam uitslijten. Zie het als het aanleggen van een snelweg. Neuronen in de hersenen maken verbindingen in het zenuwstelsel, waardoor paden en wegen worden aangelegd en geasfalteerd. Hoe vaker je een route gebruikt, hoe meer dit een vloeiend pad wordt. Van het bospaadje maken je hersenen uiteindelijk een snelweg. Het oude pad, brokkelt langzaam af. Dat kost tijd!
Wil je afvallen, meer bewegen en gezonder eten? Ga op zoek naar nieuwe wegen en maak ze je je helemaal eigen.
Slanke inspiratie: Wat wil je veranderen?
Afvallen begint niet bij jezelf rigoureus pijnigen – dat zal je reptielenbrein nooit pikken! Het lukt wel met het aanleren van nieuwe, slanke gewoontes.
- Start met bewustwording; wat eet je op een bepaald moment?
- Waarom eet je dat?
- Wat zijn daarvan de voor- en nadelen?
- Kies een makkelijke, slanke routine die je ook fijn vindt.
Dit werk letterlijk. Waarom snack je altijd na het sporten? Wat zijn daarvan de nadelen? Met welke actie kun je die routine doorbreken?
Doe-het-zelf-tip 1: Sta op en wandel
‘s Avonds ineens een wandeling maken, in plaats van computeren of televisie kijken. Dat voelt heel raar! Maar alles heeft tijd nodig. Meer plantaardig eten, geen suiker in de koffie doen en vaker de fiets pakken; het zijn allemaal kleine gewoontes die langzaamaan routine zullen worden.
Doe-het-zelf-tip 2: Verbieden werkt niet
Bedenk een oneliner voor jezelf. Als je weer naar de snoepkast loopt, zeg dan: ‘Mijn lichaam is geen kliko’ en neem de afslag naar de kraan en drink een glas water. Deze werkt ook: ‘Als honger niet het echte probleem is, is eten nooit de oplossing.’