Om op te laten, te onthaasten & inspiratie op te doen
Je tuin als paradijs
Ga op reis naar… je tuin of balkon! Je hoeft niet ver te reizen om bijzondere planten en dieren te ontdekken of om te onthaasten. maak van je grote lap grond of piepkleine balkon een kruiden-, zen- en dierenparadijs.
Vlinderplanten
Lok vlinders naar je tuin met deze planten en bloemen: herfstaster, rode zonnehoed, damastbloem, korenbloem, gele mosterd, slaapmutsje, hondstong, hemelroosje, koekruid, bosliefje.
Badderen in het zand
Huismussen in de tuin? Die maak je niet alleen blij met een ondiepe waterschaal, maar zeker ook met een zandbadje. Zo kunnen ze parasieten van zich afschudden. Leuk voor jou: de badderende mussen en het opvliegende zand zien er vrolijk uit. Vul een ondiepe bak met fijn, eventueel gezeefd zand. Door er een afdakje boven te plaatsen houd je het zandbakje droog.
Tip: houd 1/3 bestrating en 2/3 beplanting aan in je tuin.
DIY: je eigen insectenschotel
Maak een vierkant of rechthoekig houten raamwerk met een (deels) dichte achterkant en verdeel deze in aparte ‘kamertjes’. Gebruik liever geen geïmpregneerd hout, dan kunnen de insecten niet aan het hout gaan knagen. Vul elk vakje met een specifiek materiaal, van baboestokjes, bramentakken, rietstengels, en dennenappels tot houtsnippers. Kies een zonnige en warme plek. Let erop dat het niet kan inregenen.
Zorg voor:
- buisjes of holle stengels voor bijen en wespen
- een hoopje stro voor oorwormen
- een deurtje met horizontale spleten voor vlinders
Feit: een vijver in de tuin is een goede verblijfplaats voor salamanders, visjes en insecten.
Theepluktuin in potten
In aardewerken potten kweek je makkelijk je eigen thee. Kies zelf de grootte van de potten en let erop dat ze aan de onderkant afvoergaten hebben voor overtollig water. Volg vervolgens het plantplan zoals op het kaartje staat. Je kunt verschillende kruiden met elkaar in één pot plaatsen en de potten naast elkaar zetten of ophangen. De meeste kruiden en bloemen houden van zon, dus zorg voor minimaal zes uur zonlicht per dag. Oogst regelmatig: als je te lang wacht, kunnen kruiden bitten worden en smaak verliezen. Gebruik een tuinschaar en oogst halverwege de ochtend je kruiden en bloemen.
Tip: overgiet de kruiden (vastgebonden of in een theezeefje) met kokend water en laat de thee tien tot vijftien minuten trekken.
Drogen voor de wintervoorraad
Zelf kruiden en bloemen drogen voor een wintervoorraad is niet moeilijk. Knip de volledige takken op een droge dag. Was de kruiden niet, maar bind drie tot vijf takjes stevig samen en hang ze ondersteboven in een luchtige, liefst donkere ruimte, zoals de zolder. Hoe warmer de plek (liefst minimaal 25 graden), hoe sneller de kruiden drogen en hoe meer aroma’s ze behouden. Na zo’n twee weken zijn ze droog en bewaar je ze verder in bokaaltjes, liefst niet langer dan een jaar. Ris de blaadjes pas van de takjes op het moment dat je ze nodig hebt.
Feit: voor een glas thee heb je ongeveer twee gram gedroogde thee nodig, voor een pot zo’n vijf gram. Het hergebruiken van verse thee kan ongeveer drie keer.
Onmisbare kruiden & bloemen
De lekkerste thee maak je met kruiden en bloemen uit je eigen tuin. Start met deze:
- Munt – Zet hem op een plekje met halfschaduw en zorg dat de aarde goed vochtig is.
- Dropplant – Deze plant geeft in de zomermaanden prachtige lange, paarse bloemen. Hij smaakt anijsachtig.
- Citroenverbena – Ideaal voor ijsthee! Knip alleen de bovenste bladeren uit de plant voor een optimale smaakbeleving.
- Kamille – Ziet er niet alleen vrolijk uit, maar geeft in je thee een fijne, zachte smaak. Pluk de bloemen op een warme zomerse dag, want dan zit er de meeste olie in. De thee maak je met een handjevol verse of gedroogde bloemen.
Tip: in potten kweken geeft elke plant voldoende ruimte en voorkomt dat ze zich gaan verspreiden over de hele tui.
Doe zoals Japanners
In een authentieke Japanse rotstuin, ook wel zentuim genoemd, speelt zand een grote rol. Een deel van de tuin bestaat dan uit een ondiepe kuil gevuld met zand, grind en stenen. Vaak wordt het zand gebruikt om het effect van water te creëren door er rimpels, cirkels of golven in te harken. Alleen al het harken in een ontspannende bezigheid.
Tip: geef je tuin een vaste plek in je dag. Sta op met buitenyoga, kook eens per maand in de buitenlucht of geef ‘s ochtends de vogels oude stukjes brood.
5x Zen in je tuin
- Geef planten als lavendel, salie en munt een plek in je tuin. De geur van deze planten werkt direct op het brein en geeft ontspanning.
- Zorg voor warmte met een vuurkorf of windlichten. Met een vuurkorf creëer je een centraal punt in je tuin waar je met vrienden en familie kunt opwarmen. Zo kun je nóg meer tijd in de buitenlucht doorbrengen.
- Overweeg een vijver of fontein. Het gekabbel van water roept een rustgevend gevoel op en blokkeert extern geluid. Een win-winsituatie.
- Maak een rustige plek, waar je je even kunt afzonderen om te lezen, ontspannen of een dutje te doen. nestel je bijvoorbeeld met wat kussens onder een boom, hang een hangmat op onder de druivenrank, maak met planten of bamboeschermen een knus plekje of plaats een hangstoel onder de veranda.
- Creëer een grasveld(je). Hier kun je een yoga- of pilatessessie doen, lekker luieren of mediteren.
Tip: begin een tuindagboek, waarin je je observaties opschrijft, gedroogde planten bewaart of een lijst bijhoudt van de planten en dieren die je in een jaar ziet.
Gebruik je tuin voor:
- Opladen
- Ontspannen
- Inspiratie opdoen
- Bij jezelf komen
- Genieten