Jeugdpuistjes of acne treden vooral op in de puberteit, maar ze zijn zeker niet tot die levensfase beperkt. 1 procent van de mannen en 5 procent van de vrouwen hebben er op hun veertigste jaar nog problemen mee. Meisjes krijgen er doorgaans op jongere leeftijd mee te maken dan jongens: meisjes zo tussen zestien en achttien jaar. Bij de ontwikkeling van jeugdpuistjes speelt een aantal factoren een rol.
In de puberteit voltrekken er zich in het lichaam van iedere puber tal van hormonale veranderingen. Deze hebben onder andere tot gevolg dat de talgproduktie toeneemt. Talg (huidsmeer) is een mengsel van een aantal soorten vetten. Toch leidt deze overproduktie aan talg niet bij iedereen tot het ontstaan van jeugdpuistjes.
Wanneer een talgklierkanaal verstopt raakt, ontstaat er een onderhuidse ophoping van talg. Een dergelijk wit plekje wordt een gesloten comedo (meeëter) genoemd. Er kunnen nu twee dingen gebeuren. Of de gesloten comedo ontwikkelt zich tot een open comedo (te herkennen aan de zwarte 'pit'), òf hij knapt en de talg komt in de huid zelf terecht, waarna er een ontsteking (puist) ontstaat. Deze ontsteking wordt veroorzaakt doordat de bacteriën uit de meeëter reageren met de talg. De zwarte kleur van de open comedo heeft niets met vuil te maken, maar wordt veroorzaakt door pigment.
Naast de 'gewone' jeugdpuistjes (acne vulgaris) bestaan er nog andere vormen:
- premenstruele acne: treedt op in de periode voorafgaand aan de menstruatie, waarschijnlijk onder invloed van hormonale veranderingen,
- acne conglobata: een ernstige vorm met grote puisten en veel littekens, die meer bij mannen dan bij vrouwen voorkomt, vooral op de rug en de billen.
De natuurlijke behandeling van jeugdpuistjes omvat een pakket van maatregelen. Wat de voeding betreft, verschillen de deskundigen van mening. Sommigen zijn van mening dat de voeding drastisch moet worden aangepast.
Snoep, zoetigheid en vet, vooral varkensvlees en verhitte dierlijke vetten zijn volgens hen funest. Hardgekookte eieren, de meeste kaassoorten en specerijen kunt u ook maar beter van het menu schrappen. Rauwe groenten, zilvervliesrijst en in de schil gekookte aardappelen zijn daarentegen zeer aan te bevelen. Van de kaassoorten kunt u zich maar beter beperken tot kwark en heel jonge, witte kaas (Hüttenkäse).
Spanningen en negatieve emoties schijnen een rol te spelen bij het ontstaan van jeugdpuistjes. Een vrolijke, opgeruimde persoonlijkheid die zichzelf niet al te serieus neemt, zal de genezing zeker gunstig beïnvloeden. Volop bewegen in de vrije natuur is goed voor de huid.
Ook hygiëne is erg belangrijk. Houd de huid goed schoon. Het is beter de meeëters niet uit te drukken, omdat er daardoor vrijwel altijd talg de huid ingeperst zal worden, met een ontsteking als gevolg. Wie met name de 'open' comedonen toch wil verwijderen, mag dit alleen doen met schone handen, beter nog met een comedonendrukker. Daarna wordt de huid grondig ontsmet met Molkosan.
Om de huid op dit uitdrukken voor te bereiden, kunt u lauwwarme kompressen gebruiken of een stoombad, waarbij u uw hoofd boven een kom met hete kamillethee houdt, met een handdoek over het hoofd én de kom om te voorkomen dat de dampen ontsnappen. Daarna de huid deppen met verdunde Molkosan.
Er zijn enkele natuurlijke geneesmiddelen die bij jeugdpuistjes kunnen worden gebruikt.
Crème Echinaforce
(vóór het naar bed gaan dun opbrengen) gaat ontstekingen tegen en verbetert de wondgenezing.
Viola tricolor tinctuur
(3x daags 20 druppels) kan als aanvullend middel bij verschillende huidaandoeningen worden gebruikt. De werking bij acne en jeuk is wetenschappelijk vastgesteld.