Jicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Deze pijnlijke gewrichtsaandoening ontstaat door de ophoping van urinezuur in de gewrichten en pezen. Uit de afbraak van eiwitten ontstaat purine, hieruit vormt zich in het lichaam urinezuur. Als de nieren het urinezuur minder goed uitscheiden, blijft het urinezuur in het bloed circuleren.
In het bloed vormt urinezuur kristallen die zich ophopen in de pezen en de gewrichten, daardoor ontstaan zeer pijnlijke jichtknobbels. Vaak wordt de grote teen als eerste getroffen. Maar ook andere gewrichten kunnen aangetast zijn. De hevige pijnaanvallen treden meestal ‘s nachts op en kunnen soms dagen of zelfs weken duren.
Er zijn verschillende oorzaken van een verhoogd urinezuur. Een te hoog lichaam lichaamsgewicht gaat vaak samen met een verhoogd gehalte aan urinezuur in het bloed. Maar ook als je te snel afvalt, stijgt het urinezuurgehalte. Te weinig drinken beperkt de nieren om het urinezuur uit te scheiden. Ook alcohol remt de uitscheiding.
Als het gewricht bij een jichtaanval warm en rood is, kan een natte, koude omslag (of ijsblokjes in een plastic zakje of in een theedoek) verlichting geven. Ook warme pakkingen en een warm bad helpen om te ontspannen. Voer de watertemperatuur wel geleidelijk op.
Slimme oplossingen uit je keuken
- Drink voldoende, minimaal twee liter per dag, zodat je genoeg plast en de nieren het urinezuur kunnen uitscheiden.
- Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan purine bij aanleg voor jicht. Dit zijn: orgaanvlees (lever, hart, nier, hersenen en zwezerik), vis, wild, vlees en gist(extract) en wild