Juni, de tuin is aangelegd. Nu komt het aan op veel water geven, onkruid wieden en beestjes bestrijden.
In juni ziet u misschien u al een minuscuul boontje, kleine kropjes sla en snijbiet. Maar zeker ook de knoppen in de bloemen. Vergeet niet van dat resultaat te genieten, maar wees vooral bezig met het bestrijden van de gevaren van de moestuin. “In het voorjaar groeit het onkruid sneller dan de groentes”, zegt Jac Nijskens, ervaren moestuinder en eigenaar van de Historische Groentenhof. Hoewel het voorjaar is gepasseerd, kan onkruid nog altijd welig tieren. “Vergaap u daarom niet aan de aanblik van de kropjes sla en het loof van de worteltjes. Eerst moet u nog even zweten.”
Wieden is nu het belangrijkste. “Als je niks doet, redt de groente het niet.”
Het beste kunt u twee of drie keer per week een kwartiertje alle groentebedjes langsgaan. Wrik het onkruid (met de vingers of met een harkje) los en haal het met wortel en al eruit. Als u doordeweeks niets doet, wiedt u een paar uurtjes in het weekend (afhankelijk van de grootte van uw moestuin).
Om uitbundige onkruidgroei te voorkomen, kunt u houtsnippertjes of stroken plastic op de grond tussen de groente strooien. “Ongewenste plantjes vinden hierdoor geen weg omhoog, maar het oogt natuurlijk niet zo mooi.”
Gaat u op vakantie? Vraag een buurman om uw tuin te bewateren en onkruidvrij te houden. “Minimaal een uurtje per week. Een keurig aangeharkte tuin herkent u anders bij terugkomst niet meer terug.”
Plaaginsecten
Beestjes vormen het tweede grote gevaar voor uw moestuin. Een prima huis-tuin-en-keukenmiddeltje tegen luizen maakt u zelf door een liter water, een eetlepel spiritus en een theelepel azijn te mengen en met een plantenspuit over de planten te sproeien. “Luizen houden hier absoluut niet van.” Op Google zijn 1001 andere recepten te vinden. In het tuincentrum kunt u biologische preparaten kopen, bijvoorbeeld BT-preparaten (endotoxinen en antigeen van een bacterie, de Bacillus Thur) of preparaten gemaakt van natuurlijke pyrethroiden (gewonnen uit de bloemknopjes van dahlia’s). Ook kunt u ‘natuurlijke vijanden’ aanschaffen in het tuincentrum, zoals sluipwespen, roofmijten en lieveheersbeestjes. Hiermee creëert u een natuurlijk evenwicht in de tuin, omdat deze beestjes plaaginsecten tegenhouden.
Een waardevolle natuurlijke bestrijder is Oostindische Kers, zegt Nijskens. “Het smaakt naar radijsjes en beestjes houden er niet van.” Zet twee paaltjes in de grond met een meter tussenruimte, span daar zestig centimeter hoog kippengaas tussen. Poot of zaai daar de Oostindische Kers tegenaan. “Effectief én een lust voor het oog.”
Volgende keer leest u hoe u slakken kunt bestrijden, en kunt u uw eerste sla oogsten!
Moestuin-stappenplan
- Bestel ‘vergeten’ zaden via de Historische Groentenhof vergeteneten.nl. Voor verdere vragen 077 – 476 2916 of info@vergeteneten.nl
- Meer over makkelijke moestuinen: makkelijkemoestuin.nl