Een tijd geleden deed ik een opleiding tot pedicure. Daar leerde ik dat zogenaamde kalknagels veroorzaakt worden door schimmels en dat daar speciale middelen voor zijn om dat te bestrijden. De benaming kalknagels is foutief en daardoor is het misverstand ontstaan dat kalknagels met azijn bestreden kunnen worden. Toch kom ik die tip wel steeds tegen. Zijn de inzichten veranderd?
Carin Bijl
Metta Hofstra, homeophatisch arts:
Het advies om kalknagels (of beter gezegd schimmelnagels) met azijn te behandelen heeft te maken met het feit dat schimmels slecht tegen een zure omgeving kunnen. Het is niet zo dat de kalk oplost in azijn. Het is dus geen misverstand! Het klopt dat azijn een lichte antischimmelwerking heeft. Mogelijk werd bij uw pedicureopleiding een andere en effectievere behandeling geadviseerd, al hebben deze vaak ook meer bijwerkingen dan een dagelijks voetenbadje met azijn.
Dat er veel misverstanden zijn over kalknagels klopt echter! Het begint bij de naam. Aan échte kalknagels komt namelijk geen schimmel te pas, zij ontstaan door een trauma (nagel die eraf is gegaan en verdikt weer aangroeit) of een huidziekte (psoriasis, eczeem) of hebben soms zelfs een erfelijke oorzaak.
Wat in de volksmond een kalknagel wordt genoemd, zijn de verharde, vervormde, kalkachtige nagels die ontstaan door een chronische infectie met een voetschimmel. Eigenlijk zijn dat ‘verkalkte schimmelnagels’. Meestal is met het blote oog niet te zien of een verkalkte nagel is ontstaan door een schimmel of door een andere oorzaak. De huisarts moet een stukje nagel wegknippen en opsturen naar het laboratorium voor een kweek om erachter te komen of de oorzaak een schimmel is.