Heel ver weg van de woestijn graast op het Brabantse land een kudde kamelen. Niet voor de mooi of voor de fun, maar voor hun melk.
Vandaag ga ik naar ze toe. Als ik de stal van de kamelenmelkerij binnenloop, kijken veertig eenbultige kamelen (dromedarissen) me met grote ogen, vriendelijk aan. Eigenaar Frank Smits leidt me rond. Hij is de bedenker van deze unieke melkerij, zijn kamelenmelkerij is vooralsnog de enige. Hij liet zijn eerste kamelen invliegen vanuit de Canarische Eilanden, ontwikkelde een melkmachine en kwam erachter dat het eigenlijk best goed gaat – kamelen houden op Hollandse bodem. Zolang het land maar niet zompig of drassig is, hebben ze het prima naar hun zin.
“Als je kamelen met respect behandelt, zijn het volgzame beesten”, zegt Smits. Belangrijk, want: “Hoe beter de kamelen zich voelen, hoe beter de melkproductie. Bij ons staat het welzijn van de dieren daarom centraal.”
Kamelenmelk heeft een gezond imago. De melk is rijk aan onverzadigde vetzuren en ontstekingsremmende stoffen. Melk van kamelen heeft een andere eiwitsamenstelling dan koemelk en dat is ideaal voor mensen met koemelkeiwit-allergie. “Toch verkoop ik de meeste melk aan mensen met diabetes. De melk blijkt een gunstig effect te hebben op de glucosestofwisseling. Hoe dit werkt, wordt momenteel wetenschappelijk onderzocht”, vertelt de kamelenboer.
Intussen is hij beestachtig druk met het uitbreiden van zijn kamelenkudde en het optimaliseren van de melkproductie. “Een kameel levert ongeveer zes liter melk per dag en daarmee kan ik twaalf mensen (halve liter per persoon) blij maken”, zegt hij.
Blij van kamelenmelk? Ja, een beker rauwe melk vol supergezonde stoffen geeft een goed gevoel. Het smaakt eigenlijk een beetje als gewone melk. Wel een tikje zout: niet onsmakelijk, maar ook niet heerlijk. Maar als ik de melk meng met Arabische kruiden en fruit reizen mijn smaakpapillen af naar een pikdonkere woestijn met fonkelende sterren – en dan word ik pas echt blij.
Kamelenmelk
- Zuiver, onverhit en onbewerkt: er is niks aan toegevoegd en niks verwijderd.
- Rijk aan ontstekingsremmende eiwitten, waaronder lactoferrine, dat ziekmakende stoffen buiten de deur houdt. Vooral gunstig bij maag en darmklachten. De kamelenmelkeiwitten klonteren minder snel dan koemelkeiwitten, ook in de maag. Daardoor kunnen spoortjes eiwitten in het bloed belanden zodat de ontstekingsremmende eigenschappen optimaal worden benut.
- Gunstig voor mensen met diabetes. Een mogelijke verklaring is dat kamelenmelk een eiwit bevat dat qua samenstelling lijkt op insuline, een hormoon dat onmisbaar is bij de suikerstofwisseling. Vermoedelijk heeft dit eiwit een bloedglucoseverlagend effect. Bovendien heeft kamelenmelk een ontstekingsremmende invloed op de β-cellen van de alvleesklier.
Kamelenmelk wordt onderzocht door Wageningen Universiteit en Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede.
Kameel versus koemelk
In vergelijking met koemelk bevat kamelenmelk ongeveer evenveel vet en wat minder eiwit en melksuiker (lactose). Zodoende smaakt kamelenmelk ook minder zoet dan koemelk.
De belangrijkste oorzaak van koemelkeiwit allergie is het koemelk eiwit β-lactoglobuline. Dit eiwt zit ook in geiten- en paardenmelk. Kamelenmelk bevat, net als moedermelk, geen bètaglobuline. Koemelkallergie kan ook veroorzaakt worden door overgevoeligheid voor beta-caseine. Kamelenmelk bevat ook beta-caseine, maar de structuur van dit eiwit in kamelenmelk is heel anders dan de structuur van dit eiwit in koemelk. Daarom is kamelenmelk mogelijk gunstig voor mensen met koemelkeiwit allergie.
Kamelenmelk is te koop bij de kamelenmelkerij in Brabant (3 euro per halve liter) en diverse verkooppunten in het land (zie www.kamelenmelk.nl).