Kamille kan ik niet wegdenken uit ons huis, zo multifunctioneel is het. Het werkt rustgevend en helpt je sneller in te slapen. Bij vermoeidheid en paniek kalmeert het. Als een van ons keelpijn heeft, gaat in de kamillethee een schep honing en dan voel je de pijn afnemen. Ook bij hoofdpijn, kleine ontstekingen, onrustige maag en darmen: kamillethee.
Maar wacht, ik ben nog niet klaar! Want kamille desinfecteert ook: een wond spoel ik schoon met zeepvrije zeep en water, daarna spoel ik met koude kamillethee en leg ik het theebuiltje op de wond. Overgebleven kamillethee voeg ik toe aan het badwater, goed voor de huid en huidkwalen. En bij jeuk of een geïrriteerd huid maak ik een kompres van kamillethee, de theedoek week ik in de kamillethee en leg dat op de plek. Zo’n kompres is ook het proberen waard bij dikke, opgezwollen ogen.
Kamillethee inhaleren is weer goed voor de luchtwegen, verkoudheid of allergie (hooikoorts). En tot slot gebruik ik kamillethee als haarverzorging. Het versterkt de haarwortel, helpt bij haaruitval en geeft blond haar een mooie glans (na het wassen overgiet ik het haar met kamillethee, droog het af en laat het opdrogen).
Een multitalent die kamille!
Angelique
Kamille bloeit vanaf mei overal in Europa in het wild. De honingzoete geur en mooie witte bloempjes met grote gele hartjes sieren de natuur. De kamille kun je herkennen aan gladde, lichte groene dunne stengels. De plant wordt zo’n twintig tot veertig centimeter hoog, de blaadjes lijken op veren. Kamille werd al voor onze jaartelling als geneeskruid gebruikt.