Van sojamelk kook ik soms pap. Gaat de kwaliteit van sojamelk achteruit door verwarming?
– J van Westenbrugge
Florentine van Vollenhoven, natuurgeneeskundige:
Sojamelk kan zonder meer verwarmd worden. Er is niet wetenschappelijk aangetoond dat verhitting de kwaliteit aantast. Dat blijkt ook uit navraag bij de fabrikant van Alpro Soyaproducten.
Ook tijdens het productieproces van sojamelk vindt al verhitting plaats. Na reiniging van de sojabonen worden deze 15 tot 20 minuten geblancheerd (gekookt in water tot 90 graden Celsius) om ze beter te kunnen verwerken en te verteren. Vervolgens worden ze vermalen, vermengd met water en gefilterd. Om de sojamelk te steriliseren, wordt de melk tot slot met een stoominjectie gedurende vijf seconden verhit op 145 graden Celsius. De dagverse producten worden minder hoog verhit.
Omdat u pap van sojamelk maakt, wil ik u er wel op wijzen dat bij sojamelk de mengverhouding anders is dan bij koemelk. Dit geldt met name als u sojamelk gebruikt voor het bakken van bijvoorbeeld cake. Omdat sojamelk geen dierlijke vetten bevat, verloopt de binding anders.