Gezonde darmen zijn de basis voor een gezond lichaam. Ze zorgen dat de voedingsstoffen uit ons eten wordt gehaald en spelen een grote rol in ons immuunsysteem. Maar wat als dit systeem gaatjes vertoont? En nog belangrijker, hoe dicht je die gaatjes?
Zonder filter
Onze darmen spelen een belangrijke rol bij de vertering van alles wat we eten en drinken. In de wand van de dunne darm worden de voedingsstoffen die bruikbaar zijn opgenomen en afgegeven aan ons bloed. Deze darmwand heeft een geplooide structuur die lijkt op vingers (darmvilli). Hij vormt een belangrijke barrière waardoor gifstoffen, bacteriën en schimmels worden tegengehouden. Zijn de villi beschadigd, dan kunnen bacteriën, onverteerde voedingsdeeltjes en afvalstoffen in de bloedbaan terechtkomen. Het lichaam maakt dan afweerstoffen aan, waardoor verschillende klachten kunnen ontstaan. Ook brengt het de darmflora uit balans. Dit heet het lekkendedarmsyndroom.
Het lekkendedarmsyndroom
wordt meestal veroorzaakt door irritatie en ontsteking van het darmslijmvlies. Dit kan komen door het slikken van ontstekingsremmers, antibiotica, verkeerde voeding, parasieten of schimmels in de darmen, een verminderde leverfunctie of een gebrekkige spijsvertering.
Kijk eens achterom
Je zou het misschien niet denken, maar van je ontlasting kun je een hoop leren. Ongewone geuren, andere kleuren en een afwijkende samenstelling duiden namelijk op onvolledige vertering. Gezonde ontlasting is licht- tot donkerbruin, niet geurend en lijkt op een gladde banaan (Ja, echt!).
Feiten&cijfers
Elke dag poepen is een normale ontlastingcyclus. Ook normaal: we laten gemiddeld veertien windjes per dag.
Ziekte vs. syndroom
We noemen het een syndroom, omdat het nog geen ziekte genoemd mag worden. Het is nu nog niet volledig duidelijk wat de oorzaak is van een lekkende darm, wat het verloop is en hoe de prognose luidt. Hier is wetenschappelijk onderzoek voor nodig.
De Griekse wijze Hippocrates zei het al: “Alle ziektes beginnen in de darmen.” Geen domme uitspraak, want het grootste gedeelte van ons immuunsysteem zit namelijk in de darmen. Het zorgt ervoor dat ongewenste indringers uit het lichaam worden gehouden en onschadelijk worden gemaakt.
Sluipverstoorder
De klachten bij een lekkende darm kunnen heel divers zijn. Veelvoorkomende symptomen zijn:
- spier- en gewrichtsklachten
- maag- en darmklachten (van misselijkheid tot constipatie)
- huidklachten
- migraine
Door een bloed-, een ontlastings- en een calprotectinetest kun je laten onderzoeken of er gaatjes in je darm zitten. Hierbij wordt onder andere de doorlaatbaarheid van de darm gemeten.
Zo dicht je de gaatjes
‘Rust, reinheid en regelmaat.’ Deze regel gaat ook op voor het herstel van een lekkende darm. Daar hoort een volwaardig voedingspatroon bij, met zo min mogelijk gefabriceerde voedingsmiddelen en zo veel mogelijk verse, onbewerkte producten. Verder wordt het eten van suikers en onbewerkte granen afgeraden en het gebruik van probiotica én prebiotica (fruit, groente en peulvruchten) juist aangeraden. Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Dus eet gezond en kijk op de wc wat vaker achterom om te zien wat de boodschap is van je grote boodschap!