In de krant las ik dat je zo min mogelijk in een ruimte moet verblijven met een kankerpatiënt die onder behandeling is van chemotherapie, laat staan dat je deze persoon moet aaien en kussen. In het ziekenhuis lees ik hier nergens een waarschuwing over. Zo’n artikel kan vrienden en familieleden bang maken en kankerpatiënten nog meer isoleren. Wat is uw deskundige mening?
– A.A. de Jonge-Fehér
Metta Hofstra, huisarts:
Bij chemotherapie worden ‘oncolytica’ gebruikt: chemische stoffen die kanker bestrijden. Deze stoffen moeten de groei van kankercellen stoppen, maar zijn ook schadelijk voor gezonde cellen. Na chemotherapie scheidt een patiënt de afvalproducten van dit middel maximaal één week uit via de urine, ontlasting, zweet, wondvocht en braaksel.
Verpleegkundigen die hier veel mee in aanraking komen, kunnen schade ondervinden van het vele contact met deze uitscheidingsproducten. Zij dragen daarom handschoenen, mondkapjes en schorten. Huisgenoten of bezoekers van de zieke die chemotherapie krijgt, komen er minder langdurig mee in aanraking. Zij hoeven zich weinig zorgen te maken over de nadelige effecten op hun gezondheid van hun contact met de zieke, al dienen ze uiteraard contact met de uitscheidingsproducten zo veel mogelijk te voorkomen. Even knuffelen, aaien, handen schudden of kussen kunt u echter zonder gevaar voor uw gezondheid doen. Wel wordt met name zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens aangeraden dezelfde voorzorgsmaatregelen te treffen als hierboven genoemd staan.