Ook al is zelf koken de trend van nu, Clarine ter Kuile trekt zich daar niets van aan. Ze is druk om Culidelight op te zetten, een concept van kant-en-klare diepvriesmaaltijden die gezond eten voor iedereen mogelijk moeten maken.
“Hoe gezond zelf koken ook is, het lukt veel mensen niet om elke dag een verse maaltijd op tafel te toveren. En sommigen kunnen het niet meer. Zo is het voor sommige ouderen niet veilig om hele maaltijden achter het fornuis te laten bereiden. Dan biedt kant-en-klaar uitkomst. Maar in gerechten uit het koelvak zitten veel smaakversterkers, kleurstoffen en andere toevoegingen in. Daar word je niet blij van. Ook uit het vriesvak heb je nauwelijks keuze, hooguit een pizza of lasagne. Erg beperkt en meestal ongezond.”
Eten op leeftijd
Dat moest anders kunnen, vond Ter Kuile. En het kon ook anders, ontdekte ze in Engeland. “Ik zag gerechten zoals coq au vin, chicken masala of boeuf bourguignon uit de vriezer. Geweldig! En het smaakt alsof je het thuis gemaakt hebt. Er zitten nauwelijks E-nummers en conserveerstoffen in en veel minder suikers en zouten. Dat is ook niet nodig, omdat alles direct na het koken ingevroren wordt.”
Ter Kuile wil het idee van kant-en-klaar nieuw leven inblazen en het Engelse diepvriesconcept naar Nederland halen. “We willen gerechten maken die geen chemische toevoegingen bevatten, vers zijn en je een smaakbelevenis geven waar de traiteur niet tegenop kan. Op die manier hoop ik dat iedereen in Nederland – of het nu tweeverdieners zijn met kinderen, alleenstaanden of ouderen – een gezonde maaltijd voorgeschoteld kan krijgen.”
Een mooi streven. Maar duurzaam is invriezen niet; het kost behoorlijk wat energie! “Dat klopt. Maar invriezen verlengt de houdbaarheid met een jaar en dat kan opwegen tegen de kosten van verspilling. Alleen al in Nederland worden voor miljoenen euro’s aan eten vernietigd in de supermarkten. Ook gezinnen gooien veel kliekjes weg. We moeten zorgvuldig met onze aarde omgaan en verspilling tegengaan. Daarom kun je met Culidelight eten op maat met een-, twee- of vierpersoonsmaaltijden en alle verpakkingen zijn biologisch afbreekbaar.”
culidelight.nl
4x gezond à la Clarine
• Gezondste gewoonte “Ik kies voor volle producten zoals mooie roomboter en volle yoghurt. Ik geloof dat die pure producten het beste voor je zijn en ik eet biologische groente en fruit, omdat niets kan tippen aan de smaakbeleving.”
• Je gezondste eetverandering “Fruitontbijt, granen en superfoods – ik voel me daar zo veel energieker bij!”
• Beste eetadresjes “Groenteclub.nl – biologische groente en fruit rechtstreeks van de boer. Supervers, lekker voordelig. Om de prijs te drukken moet je soms wel meehelpen, bijvoorbeeld met het wegen en vullen van de pakketten.”
• De eettoekomst “De komst van imperfecte groente en fruit in de supermarkt, zoals appeltjes die niet perfect rond zijn.”