Verkouden, snotterig, pijnlijke keel, griep en piepende oren. Dat klinkt als een typisch gevalletje verzwakte weerstand. Help keel, neus en oren en start met deze kno-quiz.
Vragen
1. Eerste hulp thuis; wat te doen bij keelpijn?
A. Veel thee drinken
B. Snoepje sabbelen
C. Keeltabletten
2. Vitamine C houdt verkoudheid en griep op afstand
A. Natuurlijk!
B. Nee hoor, helemaal niet waar
C De discussie daarover is nog volop gaande
3. Stevig verkouden; stomen helpt! Maar met welke kruiden?
A. Driekleurig viooltje, kamille, lavendel en goudsbloem
B. Tijm, lavendel, kamille
C. Kamille, tijm, rozemarijn, pepermunt
4. Mensen met een loden pijp lopen meer kans op:
A. Verlies van smaak
B. Keelontsteking
C. Slokdarmkanker
5. Als je … jaar bent, zijn de keelamandelen het grootst?
A. 4 jaar
B. 18 jaar
C. 45 jaar
6. Caro Emerald, Jan Smit, Frans Bauer; ze hadden allemaal een poliep op de stembanden. Wat is dat?
A. Goedaardige tumor
B. Cyste
C. Vleesboom
7. Een zwemmersoor heeft te maken met een ontsteking:
A. Niet waar
B. Waar
8. Snurken wordt niét veroorzaakt door:
A. Slapen op de rug
B. Overgewicht
C. Diepe slaap
9. Neuspeuteren vindt iedereen een vies gezicht. Maar hoeveel procent doet het toch?
A. 60 procent
B. 70 procent
C. 90 procent
10. Het negeren van een verkoudheid kan leiden tot:
A. Longontsteking
B. Voorhoofdsholteontsteking
C. Keelontsteking
11. Een lijmoor levert bij kinderen blijvend gehoorverlies op
A. Klopt
B. Klopt, behalve als het op tijd wordt behandeld
C. Klopt niet
12. Hoeveel procent van de deeltjes die onze lucht verontreinigingen worden door de neus onschadelijk gemaakt?
A. 45 procent
B. 75 procent
C. 95 procent
13. De slijmlaag in de neus helpt ziekteverwekkers buiten de deur te houden. Om de hoeveel minuten vernieuwt het lichaam die beschermende slijmlaag?
A. 10 minuten
B. 20 minuten
C. 30 minuten
14. Verslikt! Een hevige hoestbui volgt. Met hoeveel kracht werkt een hoestreflex de indringer naar buiten?
A. 35 tot 70 kilometer per uur
B. 95 tot 130 kilometer per uur
C. 120 tot 160 kilometer per uur
15. Van wanneer tot wanneer loopt het hooikoortsseizoen?
A. April-November
B. April-September
C. Mei-September
16. 75 procent van onze emoties wordt bepaald door wat we:
A. Horen
B. Proeven
C. Ruiken
17. … levert blijvende gehoorschade op:
A. Harde tv
B. Knallende ballon
C. Speelgoedpiepbeestjes
D. Foodprocessor
18. Hinderlijk vastzittend oorsmeer is het best te verwijderen met een:
A. Wattenstaafje
B. Olie
C. Vinger
D. Los watje
19. Duizelig, slecht horen, oorsuizen en druk achter de oren. Dit zijn de symptomen van:
A. De ziekte van Ménière
B. De ziekte van Lyme
C. De ziekte van Bechterew
Antwoorden Keel-Neus-Oren Quiz
1. B. Snoepje sabbelen
Bij keelpijn is het belangrijk de keel vochtig te houden. Dit werkt het beste door op een snoepje of dropje te sabbelen. Dit stimuleert de doorbloeding van de keelspieren en de keel blijft vochtig. Gorgelen met zout water kan ook (niet doorslikken!). En verder: drink veel koude dranken om de keel te smeren.
2. C De discussie daarover is nog volop gaande
Volgens de Europese Voedselautoriteit EFSA is er geen wetenschappelijk bewijs dat vitamine C de weerstand verhogen. De Consumentenbond spreekt zelfs van misleiding. Maar hun mening wordt niet gedeeld door natuurlijk werkende artsen en therapeuten. Integendeel. Volgens hen is vitamine C de ruggensteun die we nodig hebben zodra het griep- of verkoudheidsvirus in het rond gaat. Zij hebben op hun beurt ook talloze onderzoeken die de heilzame werking van vitamine C bij verkoudheid wél bevestigen. Overigens; niet alleen vitamine C ook het mineraal zink is essentieel bij de preventie van griep.
3. C. Kamille, tijm, rozemarijn, pepermunt
Deze kruiden zorgen ervoor dat vastzittend slijm loskomt en dat je vrijer kunt ademen. De andere kruiden zijn overigens ook aan te raden, voor een heerlijke huidreiniging.
4. C. Slokdarmkanker
Het drinken van hete dranken veroorzaakt een irritatie aan de slokdarmwand die kan leiden tot een ontsteking. Deze ontsteking kan op lange termijn slokdarmkanker veroorzaken. Een drankje met een temperatuur tussen de 65 en 69 graden verdubbelt het risico. Het risico ligt bij een temperatuur van 70 graden zelfs acht keer hoger, dan bij een koud glas water.
5. A. 4 jaar
Bij een kind van vier jaar oud zijn de keelamandelen op hun grootst. Als het kind twaalf jaar is, krimpen de amandelen langzaam tot hun uiteindelijke grootte. Sommige kinderen hebben opvallend grote amandelen, wanneer deze voor (spraak)problemen zorgen kan de arts besluiten deze te verwijderen.
6. B. Cyste
Een poliep op de stembanden is een cyste, die bestaat uit ontstoken slijmvliesweefsel, opgezette bloedvaten en een deel bindweefsel. De chirurg zal ze verwijderen, omdat ze stembandbeschadigingen kunnen geven.
7. B. Waar
Een gehoorgangontsteking wordt ook wel een ‘zwemmersoor’ genoemd. De huid in de gehoorgang is ontstoken. De veroorzaker is een bacterie of een schimmelinfectie in dit deel van het oor. Een zwemmersoor heet zo, omdat in het zwembad de vochtigheidsgraad in het oor hoger en minder zuur is en dat vergroot de kans op een ontsteking.
8. C. Diepe slaap
Snurken wordt ondermeer veroorzaakt door op de rug te slapen en overgewicht. Het zachte gehemelte, de huig en de tong zakken bij deze slaaphouding naar achteren. Wanneer iemand kampt met overgewicht worden de wanden van de keelholte dikker, waardoor de lucht er minder makkelijk door kan. Grote kans dat je dan gaat snurken.
(En met diep slapen heeft het dus niets te maken).
9. D. 90 procent
Iedereen vindt het vies. Iedereen doet het. Of beter gezegd: negentig procent van de mensen peutert regelmatig in de neus (de helft meer dan één keer per dag). Hygiënisch is het niet. Zo loop je na het openen van een deur wel weg met de bacteriën uit de neus van je voorganger.
10. B. Voorhoofdsholteontsteking
Een verwaarloosde verkoudheid kan eindigen in een voorhoofdsholteontsteking. Bij een verkoudheid raken de afvoerkanaaltjes van de bijholten verstopt, waardoor slijm en stof (en de bacteriën met hen) zich langzaam in de holten ophopen.
11. C. Klopt niet
Een lijm wat? Wanneer de buis tussen het oor, de neus en de keel (de buis van Eustachius) niet goed werkt, raakt het trommelvlies naar binnen getrokken vanwege de onderdruk in het middenoor. Als het slijmvlies geïrriteerd is, produceert het vocht. Dit is een lijmoor (ooficieel ‘otitis media met effusie’). Om het vocht achter het oor weg te krijgen, plaatst de specialist veelal een trommelvliesbuisje. Het oor stoot deze uiteindelijk zelf af.
12. D. 95 procent
De neus is meer dan een reukorgaan. Hij maakt deel uit van de ademhalingsorganen. De neus filtert de lucht, verwarmt het en bevochtigt het. Meer dan 95 procent van de verontreinigde deeltjes maakt de neus onschadelijk.
13. B. 20 minuten
De neus houdt ziekteverwekkers buiten de deur met een speciaal laagje: de slijmdeken die het slijmvlies maakt. Na verloop van tijd raakt de slijmdeken vol van verontreinigde deeltjes en bacteriën die eraan zijn blijven plakken. Om de twintig minuten maakt de neus of beter gezegd het slijmvlies daarom een nieuwe slijmdeken aan. Zo produceert hij per dag ongeveer een liter kleverig slijm.
14. C. 120 tot 160 kilometer per uur
Door een stofje in de luchtwegen treedt er een krachtige hoest-reflex op. Een hap eten in het verkeerde keelgat, levert een hoestreflex op waarbij met 120 tot 160 kilometer per uur de lucht naar buiten wordt geperst.
15. A. April-November
Met de komst van de Noord-Amerikaanse plant ambrosia is het hooikoortsseizoen met twee maanden verlengd. De ambrosiazaden zijn door kippen- en vogelvoer in de Hollandse aarde terechtgekomen. De plant bloeit in september en oktober en veroorzaakt een hevige allergische reactie. Een ambrosia bij u in de buurt? Verwijder hem met wortel en al uit de grond.
16. C. Ruiken
De geur van een stoofpotje in de over, of de geur als je het zwembad in loopt; omdat het reukorgaan in directe verbinding staat met het geheugen wekken ze herinneringen op. Zo kunnen lekkere geuren je humeur opbeuren, maar kan een geur je ook herinneren aan een nare ervaring.
17. D. Knallende ballon
Bij de knal van een ballon vlakbij je oor komt een geluid vrij van 157 decibel. Een geluid hoger dan 150 dB levert blijvende gehoorschade op, hoe kort ook. De gevarengrens voor het menselijk gehoor ligt op 80 dB. Eenmaal opgelopen lawaaidoofheid is niet te genezen.
18. B. Olie
De gehoorgang houdt zichzelf schoon. Schoonhouden met wattenstaafjes is dus niet nodig. Een dikke prop oorsmeer die de gehoorgang afsluit, kan juist ontstaan door het verkeerd schoonhouden van het oor. Wil je van de prop af? Druppel dan olie in het oor en doe dit zo’n vier dagen achter elkaar. Het oorsmeer wordt zachter en het oor kan het weer zelf opruimen. Helpt dit niet? Laat dan de huisarts uw oren uitspuiten.
19. A. De ziekte van Ménière
De daadwerkelijke oorzaak van de ziekte van Ménière is nog niet bekend. Doktoren gaan er tot nu toe vanuit dat de ziekte begint in het slakkenhuis. Door de ophoping van het stofje endolymfe ontstaat een scheurtje in de dunne wand tussen het slakkenhuis en de ruimte daaromheen (die gevuld is met perilymfe). De vloeistoffen raken vermengd en dit kan een aanval veroorzaken.