Keelpijn wordt vaak verward met een keelontsteking. Bij een keelontsteking is de keel echter niet alleen geïrriteerd, maar zijn de slijmvliezen ook rood en gezwollen. Slikken doet pijn en de stem is hees. Een keelontsteking gaat gepaard met koorts. Kenmerkend bij een keelontsteking is hoesten (soms een echte blafhoest). Soms doen ook de amandelen mee; daarop zijn dan witgele stippen te zien. De lymfeklieren in de hals kunnen opgezet en gevoelig zijn.
Een verwaarloosde keelontsteking kan vervelende complicaties geven, zoals een middenoorontsteking en gewrichtsontsteking.
Keelontsteking is niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg, zeker als de klachten aanhouden, een arts.
Zelf doen bij een keelontsteking
Een keelontsteking die is ontstaan door een virus, geneest vanzelf (maximaal twee weken) door uit te zieken. Neem hiervoor veel rust en eet gevarieerd.
Als een keelontsteking ontstaat door bacteriën kan een antibioticum nodig zijn.
Voedingsadvies
Drink geen melkproducten: ze houden het slijm in de keelholte vast. Zure zuivelproducten kunnen wel: karnemelk, yoghurt en kwark. Verbeter daarnaast de weerstand door salades met mierikswortel (een beetje, geraspt), waterkers, tuinkers en/of Oost-Indische kers te eten. Drink kruidenthee met tijm, salie, jeneverbes, guldenroede en peterselie, gezoet met wat honing.
Zie ook: Keelpijn, Verkoudheid, Griep, Verminderde weerstand