Keelpijn of pijn bij het slikken, kan ontstaan door irritatie van het slijmvlies. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een verkoudheid, een neusverkoudheid, een bijholteontsteking of griep. Het slijmvlies kan zo geïrriteerd worden dat de weerstand plaatselijk minder wordt.
Keelpijn ook veroorzaakt worden door roken, veel door de mond ademen of een verkeerd gebruik van de stem (hard praten en schreeuwen).
Zelf doen bij keelpijn
Gun de keel als deze geïrriteerd is, vooral rust. Probeer door de neus te ademen. Door de mond ademen leidt tot verdere uitdroging van de slijmvliezen van de keel.
Voedingsadvies
Drink veel om de keel te smeren en vochtig te houden. Eet veel groente en zacht fruit met vitamine C. Drink geen melkproducten: het houdt het slijm in de keelholte vast. Zure zuivel kan juist wel (karnemelk, yoghurt, kwark).
Vergrote amandelen
Als kinderen geregeld keelontsteking hebben of als de amandelen vergroot zijn, waardoor ze snurken, onrustig ademen of moeite hebben met slikken, kan besloten worden de keelamandelen (tonsillen) te verwijderen. Dat geldt ook als er steeds abcessen zijn rondom de amandelen en deze een haard vormen voor infecties elders in het lichaam.
Hoewel het knippen van de keel- of neusamandelen klinkt als een routineklus, is het goed te beseffen dat amandelen een duidelijke functie hebben en niet zomaar verwijderd kunnen worden. De keelamandelen vormen een barrière tegen infecties als verkoudheid of griep. Het bestaat uit verdikt lymfeklierweefsel dat deel uitmaakt van ons totale lymfeklierstelsel. De lymfeklieren zijn een uitgebreid systeem om infecties te bestrijden.
De grootte van de amandelen is niet constant. Als een kind vier jaar is, hebben ze hun maximale grootte. Daarna worden ze geleidelijk kleiner, tot ze (als een kind twaalf is), hun definitieve grootte hebben bereikt. Bij sommige kinderen zijn ze echter opvallend groot. De oorzaak kan een ontsteking zijn waardoor de amandelen opzwellen. Vergrote amandelen zijn op zich geen indicatie voor het wegnemen ervan. Alleen de ernst van de klachten bepaalt of het nodig is de amandelen weg te nemen.
Vroeger verwijderde men de keelamandelen deels, dit werd knippen genoemd. Tegenwoordig worden ze helemaal weggehaald. Destijds werden amandelen bijna routinematig verwijderd, volgens het principe ‘beter kwijt dan rijk’. Tegenwoordig is het beleid anders omdat er betere antibiotica is en omdat artsen minder huiverig zijn voor de complicaties van ontstekingen aan de amandelen.