De overheid wil dat de hoeveelheid zout die mensen eten omlaag gaat naar maximaal zes gram per dag. Hoe zit dat met het gebruik van Keltisch zout of Himalayazout?
– Sita Bandringa
Florentine van Vollenhoven, natuurgeneeskundige:
Het klopt dat de Gezondheidsraad adviseert niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. In de praktijk blijken we zo’n 9 gram per dag te consumeren en dat zou betekenen dat we de helft meer gebruiken dan de vastgestelde norm. En dat terwijl het lichaam per dag wellicht slechts 0,5-1 gram nodig heeft.
De hoeveelheid natrium uit 6 gram keukenzout is in staat 1 liter vocht vast te houden. Dit vocht moet ook via de bloedbaan door het hart worden rondgepompt en via de nieren worden uitgescheiden. Het hart moet harder werken en de druk in de bloedvaten wordt hoger, waardoor hoge bloeddruk kan ontstaan.
Van de hoeveelheid zout die we per dag opnemen is zo’n 3 procent afkomstig uit drinkwater, 17 procent zit van nature in het voedsel, 30 procent voegen we zelf toe bij de voedselbereiding en 50 procent van het zout komt uit industrieel bereide producten. Denk hierbij aan brood, vleeswaren, kaas en soep.
Een gloednieuw rapport van het gezaghebbende Cochrane-instituut (dat in lastige medische kwesties het bewijs weegt) geeft echter aan dat er geen doorslaggevend bewijs is dat minder zout eten de sterfte door hart- en vaatziektes zou drukken. Volgens Peter de Leeuw, hoogleraar Interne Geneeskunde te Maastricht, is de moeilijkheid dat niet iedereen hetzelfde op zout reageert. Een groot deel van de bevolking kan ladingen zout aan zonder bloeddrukstijging en er zijn ook zoutgevoelige mensen. (Bron: Ronald Veldhuizen, de Volkskrant.)
Keukenzout en tafelzout zijn gemaakt van geraffineerd (gebleekt) zout bestaande uit 40 procent natrium en 60 procent chloride. We gebruiken het zowel met toegevoegd jodium (het zogenaamde Jozozout) en zonder en er mag antiklontermiddel aan worden toegevoegd. Nu is het zo dat Keltisch zout en Himalayazout op natuurlijke wijze worden gewonnen en ongeraffineerd zijn. Beide gelden dus als meer natuurlijke producten dan ons keukenzout. Hierdoor hebben zij een andere minerale samenstelling dan het keukenzout dat in onze voedingsmiddelen zit. De hoofdbestanddelen blijven echter net als bij ‘gewoon’ zout natrium en chloride.
Of zout (geraffineerd of ongeraffineerd) bij u effect heeft op uw bloeddruk is moeilijk te stellen, gezien het feit dat ieder mens uniek is en de een dus beter zout kan verdragen dan de ander. Het is daarom zinvol de bloeddruk te blijven controleren tijdens het gebruik van deze zouten.