Wie: Birgit Karreman (57), getrouwd, een dochter, klankschaaltherapeut – Regenboog Klankschalen
Wat begon met een haat-liefdeverhouding met klankschalensessies is bij Birgit uitgegroeid tot een grote liefde die ze graag met anderen deelt.
“Mijn allereerste ervaring met klankschalen was absoluut niet positief. Ik had van tevoren ook geen idee wat het inhield, maar iemand raadde het me aan omdat ik wel van muziek hield. Ik ging liggen, de klanken kwamen op me af en eerst vond ik het prachtig. Op een gegeven moment werd ik echter angstig en schoot ik volledig in de afweer, omdat het geluid van de klankschalen te dichtbij kwam. Er gebeurde te veel tegelijkertijd in mijn lichaam, waardoor ik er juist heel onrustig van werd. Ik realiseerde me daardoor wel meteen dat klankschalen heel krachtig zijn. Nu ik zelf klankschaalsessies geef, zorg ik juist dankzij deze ervaring dat ik de klanken gedoseerd en liefdevol laat zijn, zodat mijn deelnemers niet een soortgelijke ervaring krijgen.”
“Mijn tweede ervaring met klankschalen zorgde ervoor dat ik er meer van wilde weten. Ik onderging deze sessie tijdens de afsluitende meditatie van een yogales. Ik hoorde de klanken, en de docent ging bij iedereen langs om de trillingen van de klankschaal te laten voelen, als een soort massage. Dat was zo’n heerlijke ervaring, ik wilde er alleen maar meer van inademen om het zo veel mogelijk mee naar huis te nemen. Het voelde heel liefdevol. Deze fijne ervaring wilde ik delen met anderen.”
Terug naar het nu
“Tegenwoordig rennen we maar wat af, we moeten zoveel en zijn altijd druk. De klankschalen geven me rust, alsof ik op het strand zit en naar de golven luister. Het is voor mij eenzelfde ervaring als het beleven van de natuur, dat er even niks hoeft en ik kan stilstaan bij het hier en nu. Als ik een klankschaalsessie gegeven heb, ben ik helderder, omdat ik me even niet bezig houd met alle gedachten in mijn hoofd. Het helpt me eigenlijk om uit de gedachten in mijn hoofd te stappen en naar mijn gevoel en mijn hart te kunnen luisteren. In die staat wil ik het liefst de hele tijd zijn. Ik vind het ergens ook wel lastig om het te verwoorden, want de beleving van de klankschalen is zo persoonlijk. Daarnaast kan het ook iedere keer verschillen. Soms zit er verdriet en laat ik een traan, soms voel ik geluk en krijg ik een grote glimlach. Wat me op dat moment bezighoudt, komt eruit.”
“Ik geef graag klankschaalsessies aan mensen die kwetsbaar zijn, zoals dementerende ouderen en mensen met verstandelijke en lichamelijke beperkingen. Dit levert soms bijzondere ervaringen op bij deelnemers die geen enkele vorm van contact vertonen. Zodra de klanken van de schalen bij hen binnenkomen, gaan hun ogen naar me toe en maak ik toch contact.”
“Deze mensen lijken wel gevangen in hun lichaam en ik kan me voorstellen dat dat gepaard gaat met grote frustraties. Voor mij is het intens om deze klankschaalsessies aan hen te geven. Ik ben dan heel geconcentreerd om de klanken te doseren en de ervaring niet te heftig te laten zijn. Als ik met de klankschalen vervolgens contact kan maken en ze een vorm van rust kan brengen, word ik daar ontzettend blij van: er gebeurt iets!”