Na vier jaar lang met zeurende en soms heftige pijn en krachtverlies te hebben gezeten, besloot ik dat het anders moest. Ik kon soms niet eens de sleutel in mijn autoslot omdraaien. Pijnstillers, rust, ontstekingsremmers: het hielp niets. Op een dag las ik over voeding tegen pijn. Enigszins sceptisch was ik wel. Van huis uit zijn mijn man en ik kok. Gezonde voeding staat bij ons hoog in het vaandel. Alles vers, geen pakjes. Ik ben toch maar begonnen met het paleodieet. Ik vond het een hele omslag en moest echt zoeken naar wat ik nog wel met smaak kon eten. Maar ik begon me na een paar weken wel lekkerder te voelen. Helderder in mijn hoofd, niet meer zo lusteloos en neerslachtig. In plaats van om 19.30 uur in slaap te vallen op de bank, kon ik tot 21.30 uur opblijven! Ik kwam erachter dat die diarree en het opgeblazen gevoel helemaal niet bij mij hoorden. Ik heb ze mijn leven lang gehad en er leek niets tegen te doen. Nu dus wel. De ergste pijn verdween ook. Over ging het niet, maar het was houdbaar.
In de zomer gingen we op vakantie. En tja, dan eet je van alles. Wat een terugval! Pijn, misselijkheid, vermoeidheid. Een wandelingetje na het eten zat er niet meer in. Sinds die zomer heb ik het eliminatiedieet gevolgd en kwam ik erachter dat gluten de boosdoener was. Ik eet nu voor 98 procent glutenvrij. Als ik mezelf niet kan bedwingen, neem ik iets van spelt. Ik weet van tevoren dat ik er dan last van heb, maar dat heb ik er soms voor over. Met mijn buik en de pijn gaat het een stuk beter. Ik heb nu ook zoveel energie dat ik een opleiding tot natuurvoedingskundige volg. Sinds ik afgekeurd ben als kok, ben ik op zoek naar iets dat ik wel kan en leuk vind. Dat heb ik nu gevonden.
Sherryl den Hoedt
Bron
Naam | gezondNU |
Datum | April 2017 |