Het is een dure maand dus ik probeer op mijn boodschappen te besparen. Ik schrap de dure vis, garnalen en vlees van mijn menu. Ik koop alleen seizoensgroenten en fruit. Door de bio-groenten ben ik weer duurder uit (maar ik spaar het milieu en krijg meer vitaliteit voor mijn geld). Lekkere drankjes laat ik staan. Maar die speciale kruidenthee of bijzondere olie (die ik eigenlijk niet nodig heb), koop ik dan weer wel.
Weg winst.
Wie slim bezuinigt, is mijn zus. Zij gaat op de fiets naar de voordeligste supermarkt en koopt gezonde basisproducten. Van de aantrekkelijke aanbiedingen scoort zij meteen een hele voorraad. Vis, feta en olijven haalt zij op de markt. Brood bij de Turkse winkel. Overbodige voedingsmiddelen koopt zij bijna nooit. Goed voor de portemonnee en gezondheid!
Wie goed bezuinigt op zijn eten en boodschappen, schrapt ook niet de zogenaamde ‘dure’ verse groenten of fruit van het menu. Want dan wordt de zogenaamde winst, direct omgezet in verlies voor het lichaam omdat we waardevolle voedingsstoffen mislopen.
Wat wel? Zorg dat de boodschappenmand uitpuilt met voedsel dat vol zit met voedingstoffen, maar dat weinig kost.
Oh ja, wat ik wél heel goed kan, is koken met restjes groenten, aardappel of oud brood. Want voedsel weggooien, doe ik zelden. En ook dat is een hele goede bespaartip.
7 x veel voor weinig
Eieren: goedkoop en een zeer goede bron van hoogwaardig eiwit, vitamine A, B, D en E en de mineralen ijzer en zink. Cholesterol? Nee hoor. Verzadigd vet verhoogt het bloedcholesterol en één ei bevat slechts 1 gram verzadigd vet.
Seizoensgroenten: veel aanbod, lage prijs, die ijzersterke economisch wet geldt zeker voor seizoensgroente die een stuk goedkoper zijn dan de groente die je buiten hun seizoen koopt. Buit dat financiële principe dus uit. Bijkomend voordeel: veel milieuwinst. De groenten vers van het land zijn ‘gewoon’ met zonkracht groot geworden.
Bonen, (kikker)erwten, linzen en andere peulvruchten: betaalbaar en voedzaam. Vol fantastische voedingsstoffen (plantaardig eiwit, vezels, B-vitaminen, mineralen en fytonutriënten).
Pinda’s en pindakaas: goedkope bron van hoog geconcentreerde onverzadigd vet (gezond) en vitale voedingsstoffen zoals vitamine B6, foliumzuur, vitamine E, mineralen en fytonutriënten.
Tahin (sesampasta): compacte voedingsbron vol eiwit, vitamine B1, B6, E en de mineralen calcium en magnesium. Prima broodbeleg in plaats van (dure) kaas. Te koop in Turkse en natuurvoedingswinkels.
Gierst: een van de goedkoopste graansoorten. Licht verteerbaar en vol kiezelzuur (onmisbaar voor sterke botten, huid, haar en nagels).
Diepvries-vis: meestal goedkoper en minstens zo vers als ‘gewone’ vis. Ook vis uit blik wordt minder duur betaald dan verse (met name sardientjes).
Maaltijden met waarde (voor bijna niets)
Het kost bijna niets, maar zit bomvol waardevolle voedingstoffen.
€ 1,25 p.p.
Ratatouille met tahin en gierst
Nodig (2 personen): 200 gram gierst of rijst, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 courgette, 1 eetlepel olijfolie, 1 blik tomaatblokjes, 2 theelepels gedroogde Provinciaalse kruiden, 1 volle eetlepel tahin (sesampasta).
Doen: kook de gierst of rijst gaar. Pel en snipper de ui en knoflook, snijd de courgette in blokjes. Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan en fruit knoflook en ui glazig. Voeg de courgette, kruiden en tomaatblokjes toe, breng aan de kook en laat de saus circa 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer de tahin erdoor, breng op smaak met zout en peper en serveer met de gierst.
Groene salade met croutons
Nodig (2 personen): 2 eieren, 225 gram tuinerwten (diepvries), 3 snee (oud) bruinbrood, 2 eetlepels (kokos)olie, 1 krop sla, 2 stengels bleekselderij of een groenterestje uit de koelkast (paprika, wortel, venkel), 4 eetlepels dressing.
Doen: kook de eieren 7 minuten. Kook de tuinerwten beetgaar en giet af. Snijd het brood in blokjes van circa 1 cm. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de broodblokjes goudbruin en knapperig. Maak de sla schoon en scheur de bladeren in stukken. Maak de bleekselderij (of andere groenten) schoon en snijd het in dunne reepjes. Meng alles door elkaar. Pel de eieren en leg ze op de salade. Bestrooi met de broodcroutons.
Gezonde budget tips
- Bezuinig op lege calorieën: voedingsmiddelen zonder nuttige voedingsstoffen zoals koek, chocola, snoep en snacks.
- Hoe onbewerkter, hoe goedkoper. Dus: ongeschilde aardappelen in plaats van voorgeschild of rösti. Ongesneden groente, in plaats van gesneden, gewone rijst in plaats van snelkookrijst.
- Eet (vaker) vegetarisch: vlees belast portemonnee en milieu. Goedkopere eiwitbronnen zijn eieren, peulvruchten, pinda’s, tofu en sojagehakt.
- Vervang duur broodbeleg (kaas, vleeswaren) door goedkope alternatieven: pindakaas, tahin, kikkererwtenspread (humus), restjes groenten, sardientjes of appelstroop.
- Meng kwarkmet kruiden en maak zo je eigen ‘smeerkaas’.
- Profiteer van aanbiedingen en leg hiervan een voorraadje aan (let wel op de houdbaarheidsdatum).
- Koop geen aanbiedingen die goedkoop maar overbodig zijn. En: dure merken zijn niet altijd beter of lekkerder.
- Winkel niet met een lege maag: dan zijn je ogen groter dan je maag of portemonnee.
- Ga vlak voor sluitingstijd naar de markt want dan worden groenten en fruit vaak voordeliger aangeboden. Ook supermarkten prijzen dagverse producten af.
- Elke Nederlander verspilt jaarlijks 60 kilo prima voedsel, dus koop niet meer dan nodig, bewaar restjes en eet die ook op!
Katinka Kookt
Seizoensgroenten en fruit? Zie voor groente en fruitkalender op:
- http://www.tipsomtebesparen.nl/huishouden/eten-drinken/