Mijn geluk: ik word meestal tien jaar te jong geschat. Dankzij de jeugdige genen van mijn moeder. Maar, zo weet ik nu, ook door mijn favoriete voedsel: haver. Vanaf mijn babytijd ben ik er dol op. Geen dag gaat voorbij zonder havervlokken – in mijn muesli, pannenkoek of shake. Of haver geroosterd met anijszaad. Zalig.
En ik lees nu in het boekje ‘Wie mooi wil zijn, moet slim eten’ van Hanny Roskamp dat als je voldoende silicium uit haver binnenkrijgt, de uitstraling van je huid en haren glazend en fris is. Alsof ik het altijd geweten heb.
Maar nu komt het beste: Roskamp beschrijft dertig voedingsmiddelen waar niet alleen huid en haar baat bij hebben, maar ook de hersenen. Mooi én slim gaat dus wel degelijk samen!
Geïnspireerd door dit boek, zet ik daarom vaker inktvis op mijn menu. Nooit geweten dat dit elegante zeedier zoveel bouwstoffen voor de huid bevat. (En gelukkig is pijlinkvis niet alleen erg lekker, maar ook niet overbevist en niet duur.)
Wat ik tot slot heb geleerd: bespaar op dure crèmes met veelbelovende voedingsstoffen. Want wat je ook smeert, de buitenste huidlaag houdt de meeste stoffen gewoon tegen. Anti-rimpelstoffen moet je via je darmen aanvoeren. Via voedsel dat barst van de antioxidanten, vitamines, eiwitten en juiste vetten. Denk aan amandelen, avocado, boerenkool, citrusfruit, framboos, kokos en kaviaar. Allemaal heerlijke voedingsmiddelen die het verouderingsproces helpen vertragen.
Zo wil ik graag heel mooi én heel slim oud worden.
6x Mooi en slim
Dat voeding, beauty en hersenen samengaan, is niet onlogisch. In veel voedingsstoffen zit een krachtig wapens tegen veroudering en dna-schade: de antioxidanten (in onder andere bèta-caroteen, vitamine C en E). Zij houden zowel huid als hersenen elastisch. Maar voeding heeft meer te bieden dan antioxidanten alleen. Zie deze zes toppers uit het mooie en slimme boek:
1. Amandelen zijn rijk aan het antixodant vitamine E en aan L-gluthamine. Dit aminozuur houdt het bindweefsel van de huid in conditie en door de goede vetzuren in de amandelen blijft het vochtgehalte van de huid op peil. Ook de hersenen en het zenuwstelsel kunnen dit aminozuur niet missen. Dagelijks amandelen eten dus, een klein handje is voldoende.
Tip: meng amandelen door je muesli, strooi ze over een stamppot, salade of roerbakgerecht. Of smeer amandelpasta (natuurvoedingswinkel) op brood. Ook lekker: meng een lepel amandelpasta door je (zilvervlies)rijst.
2. Citrusfruit, zoals sinaasappel, grapefruit, mandarijn, zit propvol vitamine C, als antioxidant zeer gezond voor de huid. Bovendien is citrusfruit een goede bron van foliumzuur en dat is weer goed voor onze geestelijke capaciteiten.
Tip: gebruik de hele citrusvucht (met vruchtvlees dus!) en niet alleen citrussap.
3. Frambozen hebben ons veel te bieden op beautygebied: ze zijn rijk aan de ellegitanine en dat is weer een oersterk antioxidant.
Tip: pureer 50 gram frambozen (diepvries) met 1 dl roze grapefruitsap en honing naar smaak tot een schuimige smoothie.
4. Boerenkool is, net al andere koolsoorten, rijk aan glucosinolaten en vitamine C, die huid en hersenen beschermen tegen veroudering. Maar het hoge gehalte aan carotenen (luteïne en zeaxanthine) in boerenkool beveiligt ons ook tegen uv-straling.
Tip: Eet boerenkool als stamppot zonder rookworst (te zout en te vet) maar met roergebakken runderreepjes, gerookte kipfilet of gerookte tofublokjes en geroosterde casewnoten.
5. Haver is een voedzaam graansoort dat vol selenium (een antioxidant) en silicium (een mineraal) zit. Zo versterkt silicium het haar en de gezonde vetzuren zijn goed voor het vocht in de huid. In haver zitten ook B-vitamines die belangrijk zijn voor het zenuwstelsel en de hersenen. Tot slot zit haver vol oplosbare vezels die de spijsvertering vertragen en er voor zorgen dat de koolhydraten geleidelijk in het bloed worden opgenomen. Geen hoge pieken en diepe dalen in het bloed, wel een verzadigd gevoel.
Tip: verhit een halve eetlepel olijfolie in een koekenpan en roerbak hierin halve theelepel anijszaad en 3 eetlepels havervlokken tot de vlokken licht geroosterd zijn. Strooi de warme anijsvlokken over yoghurt of kwark met vers fruit.
6. Inktvis zit barstensvol aminozuren (bouwstoffen van eiwit), waaronder glycine. Het lichaam kan dit aminozuur zelf aanmaken of kant-en-klaar opnemen uit inktvis, vlees, wild, soja en pinda’s. De huid is opgebouwd uit collageen, een mengsel van aminozuren met als belangrijkste de amonizuren proline en glycine – die allebei in inktvis zitten. Lekker inktvis eten dus, al was het maar omdat het (net als de meeste andere vis, schaal en schepdieren), rijk is aan het antioxidant selenium.
Tip: reken per persoon circa 150 gram pijlinktvis, verwijder de buitenste slijmhuid, snijd de inkvis in ringen. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan of wok en bak hierin de inktvisringen met fijngehakte knoflook tot al het vocht is verdampt. Bestrooi met zout en peper en garneer met partjes citroen en grof gehakte koriander.
Niet alleen slim eten – ook slim verteren
Slim eten is één, maar slim verteren en slim koken zijn net zo belangrijk. Zo is een gezonde darmflora essentieel voor de opname van alle geweldige voedingsstoffen. Breng de darmen in topconditie met royale porties vezels (uit groenten, fruit, peulvruchten) en melkzuurbacteriën (uit yoghurt, zuurkool, probiotica). En kook slim. Want deze zes toppers pieken alleen in een gevarieerd voedingspatroon.