Normaal is een deel van de vezels van een spier in rust, terwijl een ander deel zich samentrekt. Bij kramp functioneert dit principe niet: de spieren trekken plotseling en pijnlijk samen. Vaak schiet de kramp in de kuiten, maar het kan in principe overal in het lichaam voorkomen.
De oorzaak van kramp is vaak een te zware belasting van de spieren of een te snelle afkoeling, bijvoorbeeld tijdens of na het sporten. Ook een tekort aan magnesium, calcium of glucose veroorzaakt kramp, hetgeen vaak de oorzaak van kramp is bij zwangere vrouwen.
Soms kan kramp ontstaan door een ziekte van bijvoorbeeld de nieren. De huisarts kan deze ziekte met een bloedonderzoek opsporen.
Zelf doen bij kramp
Tijdens een krampaanval werkt het geven van tegendruk goed. In geval van kramp in de kuiten: probeer de tenen omhoog te trekken (richting de neus).
Om kramp te voorkomen is het goed de spieren na het sporten en voor het slapen te ontspannen met rustige rekoefeningen. Een magnesiumtekort is mogelijk als er sprake is van overmatige lichamelijke inspanning van de spieren of in het geval van een zwangerschap. Als er een tekort is, kan dit worden aangevuld met magnesiumrijke voeding.
Nachtelijke kramp kan ook ontstaan door geestelijke spanning. Elke gedachte stuurt spieren in het lichaam aan, dus ook hevig dromen en piekeren. Wanneer de spieren worden aangespannen zonder beweging, ligt kramp op de loer. Probeer ontspannen naar bed te gaan.
Voedingsadvies
Als de voorraden magnesium zijn uitgeput door lichamelijke inspanning, kan voeding dat rijk is aan het mineraal magnesium helpen. Magnesium zit in volkoren graanproducten, noten, zaden, banaan en cacao.
Zie ook: Rusteloze benen (Restless legs)