Rozen
Denk je aan rozen, dan denk je vast niet meteen aan badderen en kokkerellen. En toch kan dat. Van rozenblaadjes in bad tot rozenbotteljam op je bammetje. Zo voeg je een vleugje liefde toe aan je leven.
In een bad vol rozen
Rozen beschikken over goede huidverzorgende eigenschappen. Door de antioxidanten houden ze je huid langer jong en kunnen ze ook kleine infecties tegengaan. Rozenolie zou de elasticiteit van je huid verbeteren (anti-rimpel!). Reden te meer om rozen voor de verzorging van je huid te gebruiken, bijvoorbeeld in bad. Wat heb je nodig? Een half kopje fijne havermout, een halve kop poedermelk, een halve kop rozenblaadjes en een halve kop grof Himalayazout. Doe dit laag om laag in een glazen pot en bewaar tot je baddertijd is aangebroken. Eventueel kun je de geur versterken door wat etherische rozenolie toe te voegen aan het zout. Voeg een kopje van het mengsel toe aan je badwater.
Tip: laat het badwater na afloop niet zomaar wegstromen, maar schep eerst de rozenblaadjes en eventuele klontjes uit het water om verstopping van je afvoer te voorkomen.
Als weerstandsversterker
In rozenbottels zit ontzettend veel vitamine C. Vandaar ook dat ze ingezet worden tegen griep en verkoudheid. Hoe noordelijker de plant groeit, des te hoger het gehalte aan vitamine C schijnt te zijn. Er zitten bovendien veel flavonoïden in de bottels, die ontstekingen kunnen verzachten, en vezels, die nodig zijn voor een goede darmwerking. Reden te meer om af en toe eens rozenbotteljam te maken.
Zoet & kou
Als er wat nachtvorst overheen is geweest, worden de bottels zoeter. Je kunt dit effect nabootsen door je oogst een nachtje in de vriezer te laten.
Thee voor een beter humeur
Op een liter water heb je een kop rozenknopjes nodig. Kook het water. Voeg de rozenknopjes toe. Laat ze twee minuten trekken, zeef de thee en drinken maar. Zo’n kopje rozenthee schijnt je humeur goed te doen, zeker na een ruzie of als je een beetje angstig bent.
Oogsttijd!
De rozenknopjes en -bloemen kun je vanaf mei oogsten. De bottels en zaden zijn vanaf augustus plukklaar. Als je de zaadjes roostert in een droge koekenpan, kun je ze – net als pijnboompitten – eten.
Als luchtverfrisser
Pluk verse rozenblaadjes en scheur ze in kleine stukjes. Roer ze door een pot met zeezout. Doe een deksel erop en laat het een paar weken staan, zodat de geur erin kan trekken. Daarna heb je een heerlijke basis voor een voetenbad of een mooie luchtverfrisser.
Rozenolie voor je gezondheid
Masseer je lichaam met rozenolie voor:
- een mooie huid (ontstekingen, eczeem, droge, gevoelige huid)
- verlichting van problemen met je menstruatie
- meer energie
- minder hoofdpijn
- ontspanning (goed bij stress)
- een beter humeur
- beter inslapen
6000 knopjes
Wist je dat? – voor één milliliter etherische rozenolie zijn wel zesduizend rozenknoppen nodig. Daarom is rozenolie zo kostbaar.
Tip: Heb je een klein brandwondje? Kneus een rozenblaadje en leg die op de plek. Dat verzacht meteen.
Slapen als een …
Vermeng twee druppels etherische rozenolie met een druppel lavendelolie in een aromabrandertje voor een goede nachtrust.
Binnen de traditionele Indiase geneeskunde geldt de roos als hartopener. Hij stelt je open voor liefde en zou ook de liefde voor jezelf vergroten.
Perfect match
Tip: Plant in de buurt van je rozenstruik een lid uit de knoflookfamilie (knoflook, (sier)ui, bieslook en prei). Bladluizen houden totaal niet van de geur. Zo is de kans groter dat je roos luisvrij blijft.
Rozen op het menu
Jááá! Rozen zijn eetbaar. In de Perzische keuken kun je niet zonder een potje gedroogde rozenknoppen en rozenwater wordt gebruikt om gerechten te zoeten. Gedroogde rozenblaadjes kun je verkruimelen en kort bakken in een droge koekenpan. Ze geuren dan heerlijk en vervolgens kun je ze gebruiken als kruid. In basis kun je alle rozenblaadjes gebruiken om mee te koken. De kleur en soort doen er niet echt toe. Wel is het zo dat felle kleuren vaak beter uitkomen in een gerecht. Uiteraard moet je geen rozen eten van de bloemist, die zijn in veel gevallen bespoten. Het beste kun je (onbespoten!) rozen uit eigen tuin gebruiken. Vers of gedroogd geven ze taart, dessert en ijs een mooi accentje. Je kunt ook rozenknopjes met water in een bakje voor ijsblokjes invriezen. Dat ziet er feestelijk uit in een drankje.