Kamille siert ’s zomers bermen en graslanden met vrolijke, witte bloemetjes. Eigenlijk moet je hem ook je tuin in zien te lokken. Laat je inspireren!
Ruik je hem al?
Je hebt veel verschillende soorten kamille, maar voor de meeste geneeskracht moet je bij de echte kamille – Matricaria chamomilla – zijn. Die ruik je meestal al van een afstand. De geur is sterk, zoet en wat weeïg. Echte kamille is eenjarig, maar zaait zich met gemak uit. Vanaf mei tot ongeveer eind september bloeit kamille met een stralenkrans van witte bloemblaadjes en een geel hartje dat vol bloembuisjes zit.
Weetje: Uit archeologisch onderzoek blijkt dat kamille al vanaf de Romeinse tijd bloeit in Nederland. De bloem komt van oorsprong uit het zuiden. In de maag van de mummie van farao Ramses werden al stuifmeelkorrels van kamille aangetroffen. In de tijd van de Germanen werd kamille ‘Balders wenkbrauwen’ genoemd, naar de god van het licht.
Zomerse kamilleoogst
Je kunt kamille een hele zomer lang oogsten. Het beste sla je je slag op een mooie, zonnige dag. Het schijnt dat de bloempjes dan meer olie bevatten dan op een koude, bewolkte dag. Kies de bloemen die helemaal openstaan. De kunst is om de bloempjes snel te laten drogen. Het liefst doe je dat op een stuk gaas en niet in het directe zonlicht. Dan verdampt de olie. Een andere optie: droog de bloemetjes in de oven. Leg bakpapier op een rooster met daarop de kamille. De oven zet je op 100 graden Celsius en dan is het een kwestie van wachten. Na een uurtje of twee zijn de bloempjes klaar. Gedroogde kamille is in een afgesloten potje zeker enkele maanden houdbaar.
Bloemen op je bord
Kamillebloemen bevatten mineralen en pro-vitamine A. Je kunt ze net als de blaadjes van de kamilleplant vers in een salade verwerken. Maar de bloempjes worden pas echt eyecatchers als je ze gebruikt ter decoratie op een cupcake of een ijsje. Maak je je eigen frozen yoghurt? Dan kun je er ook kamille(thee) in verwerken. Lekkerrr!
Moestuinknaller
Kamille is oersterk en doet het vaak goed op onvruchtbare grond. Zodra de bodemkwaliteit verbetert, pikken andere plantjes de plek in van kamille. Het kweken van kamille is eenvoudig. Je doet er alleen goed aan om de fijne zaadjes te vermengen met wat zand en water. Daarna vlei je ze in je tuin neer. Bedekken onder een laagje aarde is nergens voor nodig. Het enige wat kamille wel kan waarderen, is een plekje in de zon en, de eerste week, een scheutje water.
Vriend en vijand
Kamille is je beste vriend als je moestuinder bent. De plant treedt hardhandig op tegen plantenziekten en houdt ongedierte op afstand. Ideaal om in de buurt te zetten van groente die makkelijk aangevreten worden en gevoelig zijn voor schimmels. Daarnaast stimuleert kamille de groei van verschillende planten; vooral de combinatie met tarwe en ui moet tot een grotere oogst leiden.
Word een blondie
Je kunt je haar wat blonder maken met kamille. Daarvoor zet je een pot sterke kamillethee. Die maak je zo: schep twee eetlepels gedroogde bloempjes in een theepot. Daarop giet je een liter kokend water. Laat zeker een kwartier trekken. Daarna zeven en laten afkoelen. Na elke wasbeurt masseer je het kamillewater in je haren en laat je het vijf minuten inwerken, voordat je je haar uitspoelt. Zo wordt je haar elke wasbeurt een beetje blonder.
Kamillethee bij kwaaltjes
- Ontspant
- Is goed bij krampen
- Helpt je spijsvertering
- Verzacht bij pijn (kiespijn)
- Kan koorts verlagen
- Is goed bij griep en verkoudheid (stomen bij voorhoofdsholteontsteking)
- Helpt bij infecties en aften
- Laat wondjes beter genezen en is zacht bij eczeem (voeg een paar handjes kamille toe aan je badwater)
- Verbetert je nachtrust (laat wat bloempjes meekoken in warme melk)
Kamille voor je koortslip
Voeg een handje vol verse bloemen toe aan 100 milliliter amandelolie. Laat dit twee weken in de zon staan. Zeef de olie en bewaar in een donkere fles. Smeer er je lippen mee in als je een koortslip hebt of gebruik als massageolie bij darmkrampen.
Oogmaskertje
Vermeng een gelijke hoeveelheid kamille met melk. Week twee wattenschijfjes in de kamillemelk en knijp ze een beetje uit. Leg ze vervolgens een kwartiertje op je ogen: de ideale oppepper voor vermoeide ogen. Een andere optie is om natte theezakjes met kamillethee te gebruiken. Ideaal tegen wallen en verzachtend bij kleine oogontstekingen.