Peper
Je gaat ervan niesen en bijt je per ongeluk op een korrel, dan ben je mooi de klos. Peper. We gebruiken het bijna over elk gerecht en dat is hartstikke mooi. Peper is op zichzelf geen medische krachtpatser, maar het ondersteunt wel je algehele gezondheid.
Startsein voor je spijsvertering
In peper en met name zwarte peper zit volop piperine, een stof die niet alleen verantwoordelijk is voor de scherpe smaak, maar die ook je spijsvertering op allerlei manieren aanzwengelt. Zo bevordert peper de aanmaak van speeksel, waardoor enzymen vrijkomen die je voedsel afbreken. Dat proces wordt nog eens versterkt doordat peper de productie van maagzuur verhoogt. Zo worden voedingsstoffen beter afgebroken en komen ze makkelijker op de juiste plek terecht. Dankzij peper haal je dus meer gezonds uit elke hap voedsel.
Slinger-de-slang
De peperplant – Piper nigrum – slingert als een wurgplant om bomen in tropische gebieden heen, bijvoorbeeld in India. Hij kan wel vijftien meter hoog worden en houdt van schaduw, vocht en warmte. Aan de peperplant groeien trosjes piepkleine besjes van vijf milliliter. Zwarte, witte, groene en rode peperkorreltjes komen allemaal van dezelfde plant. De een is alleen rijper dan de ander en dat zorgt voor een andere smaakbeleving.
Nee hoor, geen familie
Ze mogen dan allemaal peper heten, maar de Spaanse peper en de roze peper zijn echt geen familie van het specerij dat je in je pepermolen stopt. Ze komen elk van een andere plant.
Weetje: In peper zit kalium, ijzer en vitamine K
Experiment: kleurbescherming
Wij hebben het bij gezondNU nog niet zelf uitgeprobeerd, maar het schijnt dat als je een theelepel zwarte peperkorrels aan je bonte was toevoegt, de kleur beter bewaard blijft. De structuur van peper zou voorkomen dat zeepresten aan kledingstukken blijven kleven, waardoor kleuren uitlopen.
Kies je kleur
- Zwart: de zwarte peperkorrels zijn eigenlijk de groene, onrijpe bessen van de peperplant. Ze worden gekookt en gedroogd. Tijdens dit proces krijgen de korrels hun zwarte kleur. Zwarte peper is het pittigst van allemaal.
- Wit: de witte peperkorrels worden geplukt als de bessen bijna rijp zijn. Daarna worden ze in water geweekt. Ze drogen vervolgens wit op. Deze peperkorrels zijn relatief mild.
- Groen: groene peperkorrels worden onrijp geoogst en daarna gedroogd. Ze smaken kruidiger dan andere varianten.
- Rood: pas als de bessen aan de peperplant bijna rijp zijn, kleuren ze rood na het drogen. De rode peperkorrel heeft qua smaak iets citrusachtigs.
Ongediertebestrijding
- Last van mieren in huis? Strooi op een aantal strategische plekken wat peper, zodat ze niet je huiskamer in lopen, maar rechtsomkeer maken zodra ze peper ruiken.
- Vermeng een kop melk met 50 gram suiker en 25 gram peper: zet dit kommetje weg op een plek waar je last hebt van fruitvliegjes en ze vliegen er zo in.
- Wil je voorkomen dat katten in je tuin poepen? Strooi peper op de plekken waar ze regelmatig hun behoefte doen.
Wist je dat … peper vaak gebruikt wordt in parfum?
Een perfect duo
Kurkuma staat bekend als een zeer krachtig gezond specerij. Tip: als je peper in een maaltijd combineert met kurkuma schijnt je lichaam al dat gezonds beter op te nemen.
Ouder dan de weg naar Rome
Peper wordt sinds mensenheugenis gebruikt. De oude Grieken brachten via de Perzen en Egyptenaren peper naar Europa.
DIY-hoestdrankje
Peper helpt slijm afvoeren. Bij verkoudheid en hoest kan het dan ook wat verlichting geven. Bijvoorbeeld met dit huismiddeltje: vermeng een theelepel hele zwarte peperkorrels met een eetlepel honing. Kook een kwart liter water. Giet het in een beker en voeg hieraan je peperhoning toe. Laat een poosje trekken en zeef de peperkorrels eruit. Of het lekker is? Dat is een tweede, maar het zou moeten helpen om slijm op te lossen, waardoor je verkoudheid je minder hindert.
TIP: Wanneer peper toevoegen?
Wil je volop profiteren van de smaakbeleving van peper? Laat hem dan niet te lang meekoken, want dan verliest deze specerij zijn aroma. Vlak voor het opdienen is het beste moment om peper toe te voegen.