In speculaas, kruidnoten, in rode kool en in stoofpotjes. Kruidnagel stop je in veel traditionele najaarsgerechten en het helpt bij kiespijn. En daar is een heel goede verklaring voor.
Geurend anti-insectenmiddel
Prik een sinaasappel vol met kruidnagels en leg die weg in je woonkamer of op het toilet. Zo heb je een natuurlijke luchtverfrisser. In de zomermaanden is zo’n kruidnagelsinaasappel ook een topmanier om fruitvliegjes, mieren en zelfs muggen uit huis te weren. Ook wespen zijn niet bepaald dol op de geur van kruidnagel, dus doe er je voordeel mee. Bij mensen schijnt de geur van kruidnagel juist een beschermd gevoel op te roepen, zodoende kan het je een portie moed schenken.
Eerste hulp bij kiespijn
Zelfs tandartsen adviseren om kruidnagel als eerstehulpmiddel bij kiespijn in te schakelen. Je kunt zo’n kruidnagel in zijn geheel in je mond nemen en er zachtjes op bijten. In kruidnagel zit eugenol, een stof die verdooft. Het neemt de pijn wat weg, maar het geneest niet. Je moet dus nog echt de hulp van je tandarts inroepen.
Alcoholvrije glühwein
Giet in een grote pan 1 liter rode druivensap, leg er 2 kaneelstokjes en 3 steranijs in. Spoel twee biologische sinaasappelen af onder de kraan. Deel ze in vieren en prik er 8 kruidnageltjes in. Ook de sinaasappelen gaan in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat het een halfuurtje heel zachtjes pruttelen, zodat alle smaken zich goed kunnen vermengen. Santé!
Ziektekiemen te lijf
Van oudsher staat kruidnagel erom bekend dat het ziektekiemen op afstand kan houden. Wil jij dit jaar liever niet verkouden worden of griep krijgen? Vernevel dan op een brandertje een mix van kaneel, kruidnagel, eucalyptus, citroen en rozemarijn. Dat ruikt heerlijk, helpt je weerstand en reinigt en ondersteunt je longen.
TIP: Heb je spierpijn of pijn in je gewrichten? Een paar druppeltjes kruidnagelolie aan je badwater of massageolie toevoegen kan de pijn verminderen.
Kruidnagels & laurier
Kruidnagel heeft een sterke, pittige smaak. Om die reden moet je er nooit te veel van gebruiken. Niets zo vervelend als – jak – onverwacht op zo’n kruidnageltje bijten. Gelukkig gaan kruidnagel en laurier vaak samen in gerecht. In dat geval rol je de kruidnagels in het laurierblad op. Een klein touwtje erom en hup, de pan in. Of prik de kruidnagels vast in het laurierblad. Zo verklein je de kans dat je ineens een kruidnagel tussen je tanden hebt.
In zo’n piepkleine kruidnagel zit een berg gezonds. Denk aan relatief veel magnesium, calcium en mangaan en ook nog een beetje vitamine C en andere antioxidanten.
Oerrrr-huismiddeltje
De Chinezen zetten kruidnagel al meer dan tweeduizend jaar in als geneesmiddel en dat is niet zo gek, aangezien dit specerij heel veelzijdig is. Opgelet: als etherische olie heeft kruidnagel een zeer krachtige werking. Niet gek als je nagaat dat in een liter olie zeven kilo(!) kruidnagel gaat. Wees daarom voorzichtig met deze etherische olie en gebruik hem alleen verdund. Bijvoorbeeld door een paar druppels in je badwater te doen, een paar druppels toe te voegen aan een neutrale massageolie of door de geur te verspreiden via een brandertje:
- Goed bij infecties
- Schimmeldodend
- Ondersteunt je lever
- Slijmoplossend
- Verzacht bij pijn
- Helpt je spijsvertering
PS: Kruidnagel werkt bloedverdunnend. Gebruik daarom nooit zomaar kruidnagelolie als je bloedverdunners slikt. Overleg eerst met je arts. Vermijd het gebruik van kruidnagel en kruidnagelolie ook tijdens je zwangerschap: het stimuleert de baarmoeder tot samentrekken.
Frisse adem
Ooit was er een Chinese keizer die van zijn ambtenaren eiste dat ze op een kruidnagel beten voor ze op audiëntie mochten komen. En gelijk had hij; kruidnagel bestrijdt tandvleesontstekingen en daarmee ook een vieze adem.
Geen sering
De seringenboom heeft als bijnaam kruidnagelboom. Maar de kans dat je hier ooit een kruidnagel van oogst is nul. De echte kruidnagelboom komt alleen voor in de tropen. Ook dan moet je overigens veel geduld hebben, het duurt zo’n zes jaar voordat je je eerste kruidnageloogst binnen hebt. De kruidnagels zijn de nog gesloten bloemknoppen, die in kleine trossen aan het uiteinde van de takken bungelen en uiteindelijk felrood kleuren. Meestal krijgen ze daar de kans niet voor. Zodra de kruidnagels verkleuren, worden ze geplukt of met een stok uit de boom geslagen om vervolgens gedroogd te worden. Daarna zijn ze klaar voor gebruik.