Bijna niets is zo ongrijpbaar als de cellen in je lichaam. Je ziet ze niet, je hoort ze niet, je voelt ze niet, maar tóch zijn ze ontzettend belangrijk. Hoe werkt de celstofwisseling in je lichaam? En kun je deze cellen ook voeden?
Celstofwisseling in een notendop
Alle chemische reacties in de cellen worden samen de celstofwisseling genoemd. Het belangrijkste doel van de celstofwisseling is het produceren van energie. Elke cel heeft een energiecentrale, dit zijn de mitochondriën. Deze zorgen voor de omzetting van voedingsstoffen zoals suiker, vetten en eiwitten in allerlei chemische stoffen.
ATP (adenosinetrifosfaat) is zo’n chemische stof en één van de belangrijkste energiebronnen die voor reacties in de cellen zorgt. Zonder energie kunnen de cellen niet, want hierdoor zijn ze in staat arbeid te leveren. Een zenuwcel kan bijvoorbeeld prikkels geleiden en een spiercel kan samentrekken en spierkracht uitoefenen.
Feit: Ons lichaam bestaat uit ongeveer 37,2 biljoen cellen.
Iedere drie maanden een compleet nieuw mens
Een mens vernieuwt zichzelf continu. Op celniveau zijn we zelfs elke drie maanden een compleet ander mens. Hoe deze celvernieuwing verloopt, wordt deels bepaald door de biologie van onze cellen. De manier waarop je leeft, lichamelijk en geestelijk, heeft hier ook invloed op.
Leefregels voor blije cellen
De verbranding en opbouw van cellen gaat continu door, alleen niet in hetzelfde tempo. Als je hardloopt moet er bijvoorbeeld meer energie geproduceerd worden dan wanneer je lui op de bank hangt. Daarom is het ook zo belangrijk dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt om de cellen te blijven vernieuwen en te herstellen.
Je leefstijl speelt hierbij een belangrijke rol. Kun je de cellen in je lichaam dus voeden? Ja! Deze vier leefregels helpen je cellen in topconditie te houden:
- Eet volgens het mediterrane dieet: veel groente, fruit, vis, bonen, peulvruchten en gezonde vetten zoals olijfolie.
- Zoek de zon op. Steeds vaker worden chronische aandoeningen gekoppeld aan een tekort aan vitamine D.
- Beweeg elke dag minimaal dertig minuten.
- Vind een vorm van actieve ontspanning die bij jou past, zoals yoga of wandelen.
Zouten voor je cellen
Zeezout en keukenzout kent iedereen. Maar heb je weleens van mineraalzouten gehoord? De Duitse homeopaat Schüssler (1821-1898) noemde het ook wel ‘levenszouten’. Hij stortte zich op de ontwikkeling van een geneeswijze die de cellen gezond en functioneel houdt. Zijn conclusie: iedere lichaamscel heeft behoefte aan bepaalde voedingsstoffen in een specifieke vorm. Om gezond te blijven, kan een mens niet zonder mineraalzouten uit de voeding. Wanneer de mineraalhuishouding verstoord is, raakt een persoon uit balans. De celzouten die hij ontwikkelde, 27 in totaal, zijn mineralen die van nature in het menselijk lichaam voorkomen. Ze kunnen ingezet worden bij kwalen zoals een loopneus of een droge huid. De hoeveelheden zijn zo afgestemd dat ze makkelijk kunnen worden opgenomen door de cellen.zou