Mijn tong is wat dikker met duidelijke tandafdrukken langs de randen. Achterop de tong heb ik een witte aanslag en geprikkeld tongpuntje. Ik zou het ontzettend fijn vinden als ik weet hoe ik weer een normale tong kan krijgen. Kun je aan de hand van de tong ziektebeelden herkennen?
– Ella L.
Hans van Montfort, arts:
De tong staat bekend als de spiegel van de ingewanden. Op zich is dit heel logisch omdat alle slijmvliezen onderling nauw samenwerken. De darm begint bij de mond en eindigt bij de anus.
De tong is normaal roze/rood gekleurd. Op het moment dat er een witte of gele aanslag te zien is op het achterste gedeelte, moeten we denken aan een verstopping van de neus. Een licht beslag op de tong kan duiden op een probleem in de darmwerking. Is het beslag wat dikker dan kan er sprake zijn van een infectieziekte van de tong zelf, zoals een candida. Bij een zogenaamde haartong verandert de oppervlakte van de tong. Verkleuring wordt dan veroorzaakt door de pigmenten uit voeding.
Zijn de tandafdrukken langs de rand van de tong zichtbaar, dan is er sprake van een wat te dikke tong. Dit zien we vaker bij mensen met een schildklierafwijking, maar ook bij een gebrek aan vitamine E.
Een verkleuring van de tanden kan ontstaan door het gebruik van een overmaat aan fluorhoudende tandpasta. Daarnaast kunnen er, door veroudering van het glazuur, zwakke plekken ontstaan waar bepaalde voedingsstoffen makkelijk door het glazuur heen kunnen dringen. Hierdoor ontstaan dan de verkleuringen.
Voor een goede gezondheid van mond en gebit is het belangrijk om gezond te eten en een gezonde darmflora te onderhouden, eventueel door pre- of probiotica te gebruiken. Als men denkt aan tekorten van essentiƫle voedingsstoffen, dan kan een (orthomoleculair) arts daarin adviseren. Bijna iedere Nederlander heeft een of meerdere tekorten. Denk daarbij aan vitamine D3, vitamine K2, omega- 3-vetzuren en essentiƫle suikers.