Helemaal verstopt, of juist de ene buikgriep na de andere. Het lijkt wel of onze darmen in de zomer op hol raken. Waarom zijn ze zo kwetsbaar in de zomer?
Zo’n 4,5 miljoen Nederlanders worden jaarlijks getroffen door buikgriep. Gezonde mensen zijn meestal binnen drie dagen van hun klachten – diarree, overgeven, buikpijn – af, maar voor baby’s, ouderen en mensen met een zwakke gezondheid kan het ziekteverloop ernstiger zijn.
Na het wc-bezoek alleen je handen afspoelen met water voelt fris, maar is het niet. In het vetlaagje van de huid hopen schadelijke bacteriën zich op. Alleen zeep verwijdert dit vetlaagje. Elk soort zeep voldoet.
Barbecueën: we zijn er dol op. Maar als je bedenkt dat elk jaar 700 duizend mensen ziek worden door het eten van besmet voedsel waardoor ze voedselvergiftiging oplopen (waaraan zelfs 80 mensen overlijden) is het geen overbodige luxe om de barbecueregels weer even op een rij te zetten:
- Zorg dat vlees helemaal gaar is.
- Gebruik apart bestek voor rauw en gaar voedsel.
- Zet steeds kleine porties rauwe etenswaren bij de barbecue en bewaar de rest in de koelkast.
- Gooi restjes die overblijven weg.
Obstipatie? Pruimen! De grote hoeveelheid vezels in pruimen prikkelt de darmen en bevordert een goede, snellere stoelgang. Maar pas op! Eet je er te veel, dan worden je darmen zo actief dat het juist tot buikpijn en diarree leidt.
Een verfrissende duik in zee, meer of plas? Liever niet als er een blauwgroen, olieachtig laagje op het water drijft. Deze blauwalgen kunnen voor maag- en darmklachten zorgen. Groene algen (slierten) voelen vies aan, maar kunnen geen kwaad. Zie teletekstpagina 725 en de provinciewebsite (bijvoorbeeld gelderland.nl, zeeland.nl) om de veiligheid van zwemwater te checken.
Zo houd je buikgriep buiten de deur (en je lijf):
- Was na elk wc-bezoek een minuut lang de handen met warm water én zeep.
- Een huisgenoot met buikgriep? Boen de wc grondig na elk gebruik, inclusief doorspoelknop, kraan, deurgrepen en lichtschakelaar.
- Gebruik (tijdelijk) papieren wegwerphanddoekjes.
- Overgegeven? Boenen, boenen, boenen! Het virus kan drie weken overleven in bijvoorbeeld de vloerbekleding en opnieuw toeslaan.
- Trek door met de deksel op de wc-pot.
Uitbraken van buikgriep op cruiseschepen halen geregeld het nieuws. Terecht, aldus RIVM-onderzoeker Linda Verhoef. Volgens haar onderzoek komt het norovirus dat buikgriep veroorzaakt vaak op cruiseschepen voor. Op deze schepen verblijven veel mensen op een kleine oppervlakte. Ze eten hetzelfde (besmette) voedsel en geven het virus aan elkaar door via de gemeenschappelijke wc’s. Overigens is het norovirus slechts één van de virussen die buikgriep veroorzaakt. Er zijn er veel meer. En ook de E-coli-bacterie kan de boosdoener zijn.
Overgewaaid uit Marokko: muntthee. Lekker én effectief bij een opgeblazen gevoel. Strooi een handvol verse muntblaadjes (bij Marokkaanse en Turkse winkeltjes in bossen verkrijgbaar!) in een glas kokendheet water, eventueel samen met een zakje groene thee. Even laten trekken en klaar. Ook koud erg lekker.