Buiten groeit nog niets, maar op jouw vensterbank creëer je zo een groene oase waar je al na een paar dagen een salade van maakt. Zonder veel gedoe. Je krijgt geen vieze vingers, hoeft niet elke dag te schoffelen en bent verzekerd van een goede oogst. Overtuigd? Aan de slag!
Wat zijn kiemen?
Als je zaadjes zaait, staat er niet van de een op de andere dag een grote plant. Eerst ontspruiten uit de zaden piepkleine plantjes. Kiemen! Die komen tevoorschijn door water en warmte. Deze schattige sliertjes worden gezien als groenten. Fijn, want zo krijg je gemakkelijk meer groenten binnen.
Feitje: Wist je dat kiemen tussen de tien en dertig keer meer voedingsstoffen bevatten dan gewone groente?
Welke kiemen kies je?
Suzanne Poot is fervent ‘kiemer’ en helpt je op weg.
- Alfalfa – omdat de smaak vrij neutraal is en de zaden makkelijk kiemen. Tip van Suzanne Poot: Red Clover lijkt op alfalfa, maar is iets smaakvoller.
- Broccolikiemen – omdat ze een pittige koolsmaak hebben – nee, geen broccolismaak! En deze cress bevat veel voedingsstoffen.
- Linzenkiemen – omdat ze voedzaam zijn en een lichte nootsmaak hebben. Ook fijn: ze zijn snel klaar, ongeveer binnen twee tot drie dagen. Poot raadt groene linzen of berg-, of Dupuislinzen aan. Terwijl je van de meeste kiemen een klein beetje neemt, kun je linzenkiemen gebruiken als basis voor een salade.
- Rodekoolkiemen – omdat deze kiemen een prachtige kleur hebben: roodpaars. Mooi ter decoratie!
- China Rose – omdat de kleur prachtig is en de smaak bijzonder. De kiem is namelijk roze en heeft een pittige, hete smaak. Alle ‘hete’ kiemen zouden een reinigende werking in het lichaam hebben.
- Venkelkiemen – omdat ze heerlijk zijn bij toetjes. Ze smaken namelijk naar anijs.
Tip: een eetlepel zaadjes is vaak genoeg voor een gerecht of twee boterhammen. Let op: veel zaadjes nemen tien tot vijftien keer in gewicht en grootte toe.
Een groene oase in 7 stappen
Je hebt zaden gekocht, en dan?
- Koop als je dat nog niet hebt een weckpot (van 200 tot 1000 ml), een dik elastiek en gaas.
- Zet ‘s avonds de zaden met een laagje water in de weckpot, ¼ deel zaden en ¾ deel water. Laat ze een nacht weken (zes tot acht uur). Hierdoor verliezen de kiemen hun anti-nutriënten, waardoor ze gaan ontkiemen en ons lichaam ze kan verteren. Bedek de weckpot met het gaas.
- De volgende ochtend giet je het water af. Laat het potje bedekt met het gaasje en zet het in het donker voor twaalf tot 24 uur. Geef ‘s avonds water en giet direct af.
- Zet de pot (met gaasje!) omgekeerd in een vergiet of bakje. Zo kan het overtollige water weglopen. Zorg ervoor dat de kiemen niet tegen het gaasje plakken.
- Plaats de kiemen op het aanrecht of in de vensterbank.
- Spoel elke ochtend en avond de kiemen af met lauw, gefilterd water. Zorg ervoor dat alle zaden ongeveer even nat zijn en dat ze verdeeld in de pot liggen.
- Meestal zijn ze na vijf tot acht dagen klaar. Linzen gaan sneller: na twee dagen kun je die gebruiken.
Tip: kiemen kun je ook kweken op keukenpapier of watten. Al kan het water dan lastig weglopen als de watten te vochtig worden.
Hoe bewaar je kiemen?
De favoriete plek van kiemen is donker en koel. Rarara, waar is dat? In de koelkast! Bewaar ze daar in de weckpot en maak ze af en toe nat. Zo blijven ze drie tot zes dagen goed.
Hoe combineer je kiemen?
Kiemen zijn in veel gerechten een knapperige toevoeging, zoals:
- bij een salade met paddenstoelen, komkommer, ijsbergsla en paprika
- door een omelet met zoete bataat en rode ui
- over de gebakken aardappelen
- op een broodje met hummus of spread
Wat als …
Ze stinken > Het bakje is te vochtig, waardoor er schimmel kan optreden. Andere oorzaken van een vreemde geur of schimmel: te lang weken, geen goede zaden, bewerkte zaden of te veel zonlicht.
Er witte haartjes verschijnen > Dit lijkt op schimmel, maar komt door een tekort aan vocht. Spoel wat vaker met water of verhoog het waterniveau.
Er geen kiemen komen > Ben je misschien vergeten de zaden te weken? Andere oorzaken: een onjuiste temperatuur of te weinig of te veel vocht.
Deskundige:
Suzanne Poot is auteur van Rauw, Naakt en Gezond. Ze geeft maandelijks een workshop Kiemen kweken. Haar vensterbank en aanrecht staan altijd vol met allerlei soorten.