Vet is lekker! Olie, boter en room maken je eten smeuïg en smakelijk. Maar voor lijnzaadolie gaat die vlieger vaak niet op. Lijnzaadolie vinden veel mensen geen traktatie. Lees waarom je toch braaf lijnzaadolie zou moeten eten en … hoe het wel lekker wordt.
Waarom lijnzaad eten? Het antwoord is simpel: lijnzaadolie is super gezond. Een flinke eetlepel gebroken lijnzaad bevat ongeveer 3 gram lijnzaadolie waarvan de helft omega-3-vetzuren. Het is dus een rijke oliebron van alfa-linoleenzuur (ALA), een onmisbaar vetzuur waarvan de meeste mensen te weinig binnenkrijgen. Zo is ALA goed voor hart- en vaten. Verder kan het lichaam dit omzetten in visvetzuren.
Waarom niet ‘gewoon’ vis eten? Ook dat antwoord is simpel. Omdat veel mensen geen vis lusten. Omdat vegetariërs geen vis eten. Omdat zeeën overbevist zijn en er ook nog eens kleine concentraties gif in vis zitten. Lijnzaad-overtuigd? De makkelijkste manier om lijnzaadolie te eten, is door het je muesli, pasta, smoothies, dressing of brooddeeg te mengen.
Lijnzaadolie moet je niet verhitten. Boven de 40° Celsius breken de omega 3-vetzuren namelijk af. De olie van lijnzaad wordt daarom koudgeperst. Lijnzaadolie gebruik je dus ook niet om mee te koken en te bakken, maar je verwerkt het koud. In je smoothie, als sladressing of door de yoghurt. In combinatie met kwark wordt de olie bijvoorbeeld goed opgenomen in het lichaam.
Wat is lijnzaad?
- Lijnzaad is het zaad van de vlasplant. Het eten van complete zaadjes is zinloos omdat het lichaam de keiharde schilletjes niet verteert. Gebruik dus altijd lijnzaadolie, gebroken of gemalen lijnzaad.
- Bewaar gebroken lijnzaad kort en luchtdicht omdat het snel bederft. Dat levert niet alleen een ranzige smaak, ook de voedingswaarde holt achteruit.
Lijnzaadolie wordt geperst uit lijnzaad. Bewaar lijnzaadolie in een donkere fles op een koele plek (koelkast, diepvries) omdat de oliekwaliteit onder invloed van licht, lucht en hitte daalt.
Lijnzaadolie is ongeschikt voor bakken en braden. Wel kan lijnzaad(olie) in brood worden verwerkt omdat de binnenkant van het brood is beschermd tegen licht en lucht en geen torenhoge temperaturen bereikt. Alleen het lijnzaad in de korst gaat in kwaliteit achteruit.
Pimp de vetbalans met alle soorten vet
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor alfa-linoleenzuur (ALA) is één procent van de totale hoeveelheid energie die we eten. Uitgaande van een energiebehoefte van 2000 kcal voor vrouwen en 2500 kcal voor mannen, betekent dit 2,2 gram en 2,8 gram ALA per dag. Via lijnzaadolie loods je eenvoudig 5,8 gram per eetlepel binnen, terwijl 1 eetlepel walnootolie slechts 0,5 gram bevat. Behalve de hoeveelheid omega-3 vetzuren is ook de balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren van belang. Eet daarom elke dag volgens dit vetplan:
- Gebruik een gezonde basisvoeding met enkelvoudig onverzadigde vetzuren uit olijf(olie), pinda(olie), noten(olie), koolzaadolie, avocado en ei.
- Verrijk je voeding met omega-3-vetzuren. Varieer daarom met vette vis, lijnzaad(olie), walnoot(olie) en groene bladgroenten (bevatten een kleine portie ALA). Ook walnoten (25-30 gram per dag) leveren alfa-linoleenzuur en kunnen dienen als variatie.
- Eet minimaal omega-6-vetzuren uit linolzuurrijke margarines, zonnebloem- en saffloerolie.
- Beperk ook verzadigd vet uit volvette zuivel, vet vlees, gebak, koek en snacks.