- Ik gebruik kraanwater om mijn lenzen af te spoelen.
- Ik ververs de vloeistof in de contactlenshouder niet iedere dag.
- Ik gebruik een geopende fles vloeistof soms langer dan drie maanden.
- Ik slaap wel eens met mijn lenzen in.
- Ik draag mijn lenzen langer dan is voorgeschreven.
Grote kans dat u een of meer hokjes hebt aangekruist. Maar liefst 98 procent van de contactlensdragers leeft de instructies met betrekking tot het inzetten en verwijderen van contactlenzen niet volledig na. Zo wast bijna de helft van de ondervraagden de handen niet of onvoldoende voordat ze hun lenzen inzet. Slechts één op de vier ondervraagden geeft aan contactlenzen nooit langer te dragen dan is voorgeschreven. En blijkt 35 procent van de contactlensdragers soms te slapen met de contactlenzen in. Uit onderzoek is bekend dat dit de kans op een oogontsteking acht keer vergroot.
Ook met de contactlenshouders wordt wat afgerommeld. “Vooral hier is veel winst te boeken”, zei optometrist dr. Philip Morgan, directeur van Eurolens Research en verbonden aan de universiteit van Manchester tijdens een seminar voor Nederlandse contactlensspecialisten. “Bijna tachtig procent van de gebruikers gaat hier niet goed mee om. Vaak maken ze de contactlenshouder niet volgens voorschrift schoon. Ook wordt de contactlenshouder in veel gevallen te laat vervangen.”
Ondanks dit lakse gedrag is het aantal complicaties gering, zeker als dit wordt afgezet tegen het aantal contactlensdragers (twee miljoen). Maar als het fout gaat, kan het góéd fout gaan. De risico’s variëren van geïrriteerde en rode ogen tot blijvende beschadiging van het hoornvlies. De meest gevreesde complicatie is een hoornvliesontsteking die kan leiden tot permanent verlies aan gezichtsvermogen. In zeldzame gevallen is een hoornvliestransplantatie noodzakelijk. Een hoornvliesontsteking treedt overigens vaker op bij ‘zachte’ (drie op de tienduizend) dan bij ‘harde’ zuurstofdoorlatende contactlenzen (één op de tienduizend). Zachte contactlenzen geven veel comfort, waardoor eventuele kleine beschadigingen van het hoornvlies later worden opgemerkt dan bij harde zuurstofdoorlatende contactlenzen.
In ons land is zeventig procent van de contactlensdragers voorzien van zachte lenzen, en dit aantal groeit gestaag. Een positieve ontwikkeling is de opkomst van de nieuwste generatie zachte contactlenzen: de zogenoemde siliconen hydrogel contactlenzen. Deze laten vijf keer zoveel zuurstof door als de klassieke zachte lenzen en zijn daardoor gezonder voor het oog.
Tips
- Gebruik speciale lenzenvloeistof om uw contactlenzen of contactlenshouder af te spoelen.
- Ververs de vloeistof in de dagelijks (gooi oude vloeistof weg).
- Om lenzen langere tijd te bewaren, gebruikt u desinfectievloeistof.
- Gebruik een geopende fles vloeistof maximaal drie maanden en vervang tegelijk met de fles ook de contactlenshouder.
- Vermijd het om de top van de fles vloeistof met uw vingers of oog aan te raken.
- Draag geen contactlenzen als uw ogen rood zijn, geïrriteerd aanvoelen of overgevoelig zijn voor licht. Raadpleeg direct een contactlensspecialist of optometrist.
- Doe uw contactlenzen uit als u gaat slapen (ook bij een middagdutje).
Meldpunt
Sinds 2006 is er het Meldpunt Complicaties Contactlenzen (MCC), een initiatief van de beroepsverenigingen van oogartsen, contactlensspecialisten en optometristen. De balans van het eerste jaar: in totaal kwamen 57 meldingen binnen van ernstige complicaties, voornamelijk hoornvliesontstekingen. De meldingen waren afkomstig van oogartsen, contactlensspecialisten en optometristen. “Toch is dit het topje van de ijsberg”, zegt de secretaris van de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten (ANVC) Ron van Veen. “Slechts vanuit drie academische ziekenhuizen zijn meldingen gedaan. Op basis van deze 57 gevallen wordt geschat dat in ons land jaarlijks ruim driehonderd ernstige complicaties optreden bij het dragen van contactlenzen.”
De gemelde complicaties bleken voor te komen bij alle soorten contactlenzen. “Het niet volgens voorschrift gebruiken van contactlenzen en vloeistoffen is vaak de oorzaak”, aldus Van Veen. “Ook verzuimen veel mensen om hun ogen elk halfjaar te laten controleren door een contactlensspecialist of optometrist.”
Lenzentest
De ANVC-contactlensspecialist heeft drie brochures met informatie over contactlenzen. Een algemene brochure en twee brochures met gegevens over zachte en over vormstabiele contactlenzen. Zie voor adressen: www.anvc.nl. Wilt u meer weten over veilige contactlensverzorging? Vraag uw contactlensspecialist dan om de folder met informatie over het Gezonde Lensverzorgings Plan van Bausch & Lomb.