Wanneer moet je lichttherapie gebruiken? Als je een zware depressie hebt of ook als je je somber voelt in de herfst en winter?
Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND Korrelatie:
Lichttherapie is zowel geschikt voor mensen die aan een winterdepressie als aan neerslachtigheid of energieverlies tijdens donkere maanden lijden. Het is trouwens geeen ‘moeten’, maar een mogelijkheid. Het kan zijn dat je door gebrek aan licht in de winter last hebt van een verstoring in de aanmaak van melatonine. Dat is een hormoon dat door je hersenen wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat je slaperig wordt. De aanmaak van melatonine wordt geremd wanneer je meer licht in je opneemt. Dat betekent dat je overdag meer wakker bent of blijft en beter in staat bent om ergens energie in te stoppen. Daardoor word je dus gestimuleerd om meer te bewegen, en beweging maakt weer dat je stemming verbetert. Als je te weinig licht opneemt overdag, kan er dus melatonine worden aangemaakt, waardoor je slaperig wordt. Je gaat dan meer ‘bankhangen’, voelt je lusteloos en bent geneigd om ongezonder te gaan eten. Door bewust extra licht in je op te nemen kun je ervoor zorgen dat je je weer energieker voelt tijdens de dag, waardoor het makkelijker is om bezig te zijn en te blijven. Je hebt hierdoor meer kans op successen en vooruitgang in je leven, waardoor je een beter gevoel over jezelf krijgt. Als je het idee hebt dat je iemand bent die moeite heeft om op gang te komen of te blijven tijdens te donkere dagen, dan kan het geen kwaad om lichttherapie uit te proberen. Alleen mensen die last hebben van een bipolaire stoornis moeten zorgen voor extra begeleiding bij dit gebruik. Voor mensen bij wie een depressie is vastgesteld, dus waarbij de symptomen langer aanhouden en intenser zijn dan ‘wat neerslachtig’ kan lichttherapie door een huisarts worden voorgeschreven.
Wil je meer weten over winterdepressie en lichttherapie? Ga naar mindblue.nl en klik in het menu op Depressie. Wil je (anoniem) praten met een hulpverlener? Kijk dan op mindkorrelatie.nl