Bij een luchtweginfectie is vaak het slijmvlies in de bovenste deel van luchtwegen (de neus en de keel) ontstoken. Meestal wordt dit veroorzaakt door virussen en bacteriën die we inademen.
Een luchtweginfectie kan ook de lagere luchtwegen aantasten, dit leidt dan tot bronchitis of een longontsteking
Bij een luchtweginfectie van de neus en keel zwelt het slijmvlies van de neus, keel of luchtpijp op. Doordat het slijmvlies zich verdikt, komt er slijm en snot vrij. Dat uit zich in een loopneus, een geïrriteerde en soms hese keel, hoestbuien en soms hoofdpijn en koorts.
Als na één of twee weken de luchtweginfectie is verdwenen, kunnen de slijmvliezen een langere tijd (over)gevoelig blijven. In dat geval blijven we hoesten, de keel schrapen. Dit kan het keelslijmvlies irriteren en leiden tot hoestbuien.
Een bovenste luchtweginfectie gaat meestal vanzelf over. Dat is niet het geval bij een lagere luchtweginfectie, zoals bronchitis en longontsteking. Raadpleeg in deze gevallen altijd een arts.
Zelf doen bij een luchtweginfectie
Een optimale weerstand is de beste bescherming tegen virussen en bacteriën die een luchtweginfectie veroorzaken. Zorg voor veel beweging in de frisse lucht, streef naar een goed evenwicht tussen geestelijke en lichamelijke inspanning. Ook oververmoeidheid kan de weerstand verlagen. Neem dus tijd voor voldoende ontspanning, rust en slaap.
Was geregeld goed de handen, zeker na een bezoek aan openbare ruimten. Roken zorgt voor extra irritatie van de slijmvliezen.
Voedingsadvies
Kies voor gezonde, natuurlijke voeding, met veel (citrus)fruit, rauwkost volkorenproducten en vette vis. Vermijd geraffineerde, verschraalde voeding, gemaakt van wit meel en witte suiker. Ook salades van waterkers, tuinkers, Oost-Indische kers en mierikswortel geven uw afweer een flinke steun in rug.
Zie ook: Verminderde weerstand