Voor iedereen die kilo’s wil kwijtraken, is de lunch een belangrijk eetmoment. Een voedzame lunch (lees: uitgebreide lunch!) geeft je namelijk een verzadigd gevoel en voorkomt dat je in de loop van de middag trek krijgt.
Het is geen toeval dat we gemiddeld drie keer per dag eten. Om alle organen in ons lichaam goed te laten functioneren en ervoor te zorgen dat we genoeg energie hebben, moeten we regelmatig eten. In Nederland eten we ‘s middags brood als lunch en ‘s avonds warm. In veel landen wordt de lunch juist als belangrijkste maaltijd gezien, met een voor- hoofd- en nagerecht. Het brood is vaak een bijgerecht. Een warme maaltijd als lunch, of een volwaardige koude maaltijd, is geen gek idee voor iedereen die wil afslanken. Je eet automatisch meer groente, eiwit en gezonde vetten. Geen last meer van een snack-aanval om vier uur!
Maak een echt broodje
Het geheim van de broodjes in de lunchroom is het uitgebreide beleg. Niet alleen dat plakje kaas, maar juist de sla, tomaat, komkommer én een beetje mosterd. Een simpele boterham maak je bijzonder door het aan te kleden met groente. Denk aan een boterham met hummus en gegrilde aubergine of kaas met een handje kiemgroenten. Zo krijg je ook meteen meer groente binnen. Doe het tegenovergestelde met suikerrijke en vetrijk beleg. Beleg je brood niet altijd met worst, salami en spek. En sla suiker op je brood (zoals hagelslag en vruchtenhagel) over.
Kies volkoren
En als je dan toch brood eet, kies altijd voor bruin- of volkorenbrood. Dit brood is rijk aan vezels (goed voor de spijsvertering en je gevoel van verzadiging!), eiwitten en B-vitaminen en mineralen zoals ijzer en jodium. Jodium heb je nodig om je schildklier te laten functioneren. Zin in iets anders? Neem dan voor roggebrood, mueslibrood of bruin knäckebröd.
Slanke inspiratie! Wat ga je proberen?
- Broodje zoet : cottage cheese met een beetje honing, appelstroop, jam zonder toevoegde suikers
- Broodje hartig: hummus, smeerkaas, kwark met plakjes komkommer en tomaat
- Broodje fruit; boterhammen met appelstroop, appel en een beetje kaneel
- Zelfgemaakte soep
- Salade: bietensalade , linzensalade, ijsbergsla met kipfilet en avocado
- Ei: omelet met groente, ei als wrap met sla, tomaat en komkommer
- Graan: quinoa met mais, lente-ui, sla en citroensap, couscous met aubergine, feta en koriander, zilvervliesrijst met tomaat, kikkererwten, komkommer en ui
Doe-het-zelf-tip 1: Stop je lunch in een pot
Een salade als lunch wordt snel een smurrie. De oplossing daarvoor is eenvoudig: stop je salade in een pot. Begin met een laagje dressing, daarna harde groente of fruit, dan de rijst, pasta, kaas, aardappel of ei toe en bovenop de ingrediënten die knapperig moeten blijven. Gooi de pot om op een bord en je salade is klaar.
Doe-het-zelf-tip 2: Vergeet het kliekje niet
Wat de één als kliekje ziet die in de prullenbak verdwijnt, is voor de ander een lekkere lunch. Die halve groenteburger kan de volgende dag prima op brood, En met die twee aardappels en bietjes maak je een bietensalade. En overgebleven bonen verdienen sowieso een tweede leven – boordevol eiwitten en vezels!