De maagwand is door een slijmvlieslaag beschermd tegen de inwerking van het zoutzuur dat in de maag wordt gevormd voor de vertering van het voedsel.
Wanneer deze slijmvlieslaag, die zich ook in de darm bevindt, wordt aangetast, kan er een zogenaamde maagzweer ontstaan. In veel gevallen wordt de ontsteking veroorzaakt door een bepaalde bacterie (Campylobacter pyloris), die zich onder het maagslijmvlies nestelt. Om dit te voorkomen, of om het reeds aangetaste slijmvlies te genezen, kunt u de volgende maatregelen nemen:
- Vermijd te veel en te snel eten, spanningen, angst, te warm en te koud voedsel, scherpe specerijen, alcoholhoudende dranken en tabak; ze zorgen er namelijk allemaal voor dat de kliertjes in de maagwand meer maagzuur gaan produceren, waardoor een zwakke plek in de slijmvlieslaag gemakkelijk geïrriteerd raakt. Een specifiek maagdieet wordt niet meer aanbevolen.
- Ook bepaalde synthetische geneesmiddelen, zoals aspirine- achtige stoffen, kunnen het slijmvlies aantasten; u kunt ze dus maar beter vermijden.
- Probeer spanningen zoveel mogelijk te vermijden.
- Eet langzaam en kauw zorgvuldig; gebruik liever meerdere kleine maaltijden, over de dag verdeeld. Wees voorzichtig met fruit, behalve met appels. Kauw op droge havervlokken.
- Drink 's morgens op de nuchtere maag het versgeperste sap van één aardappel (het gebruik van aardappelsap niet langer dan zes weken achtereen toepassen).
- Gebruik als tafelwater Molkosan (2 à 3 eetlepels in een glas niet bruisend bronwater); drink het liefst na de maaltijd.
- Drink vóór elke maaltijd een glas niet bruisend bronwater met daardoorheen gemengd 1-2 theelepels [± 3 ml] Witte leem. Witte leem absorbeert naast giftige stoffen ook geneesmiddelen die in kleine hoeveelheden moeten worden ingenomen (bijvoor-beeld antistollingsmiddelen en de anticonceptiepil). Neem Witte leem en de hier genoemde geneesmiddelen dus niet op hetzelfde moment in als dergelijke middelen.
Er is een algemeen natuurlijk geneesmiddel dat bij maagslijmvliesontsteking kan worden gebruikt.
Edisan
(3x daags 20 druppels) bij acute verschijnselen 5x daags 20 druppels en bij chronische klachten na 8 weken de normale dosering te hebben ingenomen 2x daags 20 druppels. Edisan reguleert de maagzuurproduktie, stopt niet alleen brandend maagzuur, maar voorkomt het ook vaak, verbetert de spijsvertering, helpt bij hardnekkige en steeds terugkerende maagklachten en draagt bij aan het herstel van het maagslijmvlies. Dit heeft op zijn beurt weer een positief effect op andere maagklachten.
In 1990 is door drie artsen een onderzoek gedaan, waarbij 26 maagpatiënten met Edisan werden behandeld. Bij 88% van hen trad een duidelijke verbetering op. Alle patiënten waren na afloop van het onderzoek pijnvrij. De zuurbranden werden voor 90% volledig op-gelost.
Verwante onderwerpen: Spijsverteringsstoornissen (algemeen), Maagzuur, brandend en Maagzweer.