Wie kent het niet, dat brandende gevoel in de maag, die zure oprispingen? Vaak zijn spanningen of nervositeit de oorzaak, maar ook tabaksgebruik, bepaalde medicijnen en bedorven voedsel kunnen een rol spelen. Andere mogelijke oorzaken zijn stoornissen van de alvleesklier of de lever en een breukje in het middenrif. Eén van de meest voorkomende oorzaken betreft het voedsel dat u eet en uw eettechniek. Gelukkig zijn er eenvoudige maatregelen die u kunnen helpen brandend maagzuur op een natuurlijke wijze te behandelen:
Zorg voor een goede eettechniek: langzaam eten, grondig kauwen en het voedsel goed met speeksel vermengen, regelmatige eettijden en een rustige sfeer tijdens de maaltijden zijn van belang.
-
Pas de voeding aan:
- Vermijd frisdranken, alcohol- en koolzuurhoudende dranken en vruchtesappen; gebruik liever de hele vrucht, dus bijvoorbeeld een appel, in plaats van appelsap.
- Gebruik minder of geen koffie (de vruchtenkoffie Bambu mag wel).
- Gebruik minder zout, minder scherpe specerijen, geen witte suiker, geen snoep, geen van witmeel bereide produkten, en vooral geen vlees en kaas.
- Eet appels, wortels, vijgen, zilvervliesrijst, gierst en rogge.
- Gebruik Molkosan in plaats van azijn, en verdunde Molkosan als tafelwater, liefst na de maaltijd (3x daags 2 à 3 eetlepels in een glas niet bruisend bronwater).
- Leef niet sneller dan uw maag aankan!
- Stop met roken.
- Zet het hoofdeinde van het bed wat hoger (klossen onder de poten); dit voorkomt het teruglopen van het maagzuur in de slokdarm en de mond.
- Bij een breukje in het middenrif: niet zwaar tillen, niet te veel bukken.
- 6. Het zuur zelf kunt u neutraliseren door 's morgens op de nuchtere maag en 's avonds vóór het naar bed gaan, telkens het vers geperste sap van één aardappel te drinken, verdund in twee tot driemaal zoveel lauw water (het gebruik van aardappelsap niet langer dan zes weken achtereen toepassen).
- Ter directe verlichting dienen een paar slokjes ongekookte melk, of wat droge havervlokken.
Er is een natuurlijk geneesmiddel dat bij brandend maagzuur kan worden gebruikt.
Edisan
(3x daags 20 druppels) bij acute verschijnselen 5x daags 20 druppels en bij chronische klachten na 8 weken de normale dosering te hebben ingenomen 2x daags 20 druppels. Edisan reguleert de maagzuurproduktie, stopt niet alleen brandend maagzuur, maar voorkomt het ook vaak, verbetert de spijsvertering, helpt bij hardnekkige en steeds terugkerende maagklachten en draagt bij tot het herstel van het maagslijmvlies. Dit heeft op zijn beurt weer een positief effect op andere maagklachten.
In 1990 is door drie artsen een onderzoek gedaan, waarbij 26 maagpatiënten met Edisan werden behandeld. Bij 88% van hen trad een duidelijke verbetering op. Alle patiënten waren na afloop van het onderzoek pijnvrij. De zuurbranden werden voor 90% volledig opgelost.
Tot slot nog dit: ook al is een teveel aan maagzuur geen pretje, het is wellicht een troost te bedenken dat mensen met teveel maagzuur zelden maagkanker krijgen. Na tien of meer jaren kan zo'n teveel aan maagzuur echter wel schadelijke gevolgen hebben. Er is dus alle reden deze aandoening goed te behandelen.
Verwant onderwerp: Spijsverteringsstoornissen (algemeen).