Maagzuur is hinderlijk en veelvoorkomend. Zelfs zo veel dat er vorig jaar dat maagzuurremmers een van de meest verstrekte geneesmiddelen van ons land was. Maar waar komt brandend maagzuur vandaan? En waarom hebben steeds meer mensen brandend maagzuur?
1,5 miljoen mensen
Brandend maagzuur (reflux) is het naar boven komen van de inhoud van de maag in de slokdarm. Ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders hebben hier dagelijks last van.
Op nummer 1 (en 6)
Maagzuurremmer Omeprazol (merknaam Losec) was vorig jaar het meest verstrekte geneesmiddel in ons land: 7,3 miljoen verstrekkingen in een jaar tijd. Dit is een toename van 18 procent ten opzichte van 2010. Op nummer zes van de lijst staat maagzuurremmer Pantoprazol (merknaam Pantozol) met 4,3 miljoen verstrekkingen. (Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen)
Eén op de drie volwassen
De toename van maagzuurklachten gaat hand in hand met de toename van overgewicht. Volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid had in 1981 een op de drie volwassen Nederlanders overgewicht. Inmiddels kampt bijna de helft van de volwassen Nederlanders met overgewicht. Het percentage mensen met ernstig overgewicht (obesitas) verdubbelde van 5 procent tot bijna 12 procent.
Bescherming
Maagzuurremmers worden ook voorgeschreven ter bescherming van de maagwand bij het gebruik van andere geneesmiddelen, zoals pijnstillers en anti-ontstekingsmiddelen.
Nooit negeren
Komt er langdurig maagzuur in de slokdarm terecht, dan kunnen slokdarmontstekingen ontstaan, die het weefsel van de slokdarm blijvend veranderen. Dit geeft een verhoogde kans op slokdarmkanker. Negeer brandend maagzuur daarom niet.
Liever niet te veel …
- koffie, zure vruchtensappen, energiedrankjes, frisdrank met prik en alcohol;
- vet eten; hierdoor wordt niet alleen meer maagzuur aangemaakt, maar je maag werkt ook langzamer;
- prikkelende etenswaren als scherpe kruiden, citrusvruchten, chocolade en pepermunt;
- eten vlak voor het slapen gaan.
Wat helpt?
Het hoofdeinde van het bed op klossen zetten, kleine porties eten en goed kauwen: het zijn de geijkte tips. Probeer ook eens zemelen met honing te eten en kauw dit goed.
Met remmers meer longontstekingen
Maagzuur is belangrijk; het doodt bacteriën, virussen en parasieten die ons lichaam via ons voedsel willen binnendringen. Maagzuurremmers als Omeprazol en Pantoprazol leggen deze functie lam. Waarschijnlijk heeft iemand die een maagzuurremmer slikt daarom bijna twee keer zo veel kans op een longontsteking, aldus onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud en het Erasmus MC.
Stappenplan stop maagzuurklachten
- Vraag de huisarts om een onderzoek naar de helicobacter pylori-bacterie; deze is te behandelen met antibiotica.
- Probeer overgewicht te verminderen.
- Houd een dagboekje bij om uit te vinden welke voedingsmiddelen klachten geven en vermijd deze producten. Via bloedonderzoek kan ook gekeken worden of bepaalde voedingsmiddelen een rol spelen.
Scheurtje
Een scheurtje in het middenrif kan maagzuurklachten geven. Arts Hans van Montfort van het Centrum voor Integrale Gezondheidszorg (Maastricht) behandelt al jaren de gevolgen van een hernia diafragmatica via een manuele techniek. Uiteraard is het wel belangrijk eerst de oorzaak van het ontstaan van zo’n scheurtje aan te pakken.
Melk niet, karnemelk wel
Het drinken van een glas melk helpt tegen maagzuur. Mis! Melk helpt wel even; het bindt het zuur. Maar daarna stimuleert melk juist de aanmaak van maagzuur. De pijn neemt dus wel even af, maar wordt daarna alleen maar heviger. Karnemelk helpt daarentegen wél omdat de zuurgraad (PH) gunstiger is.
Meer lezen?
Milieuarts Klaus-Dietrich Runow gaat in zijn boek ‘De darm denkt mee’ dieper in op gevoelige allerlei spijsverteringsproblemen. Bestellen? Kijk op gezondnu.nl/voordeel