'Maagzweren' komen niet alleen voor in de maag, maar ook in de twaalfvingerige darm en soms in de slokdarm. Het woord zweer is eigenlijk geen goede benaming. Het betreft een defect in de slijmvlieslaag die de wand van de maag, de twaalfvingerige darm of de slokdarm bedekt. Een verhoogde afscheiding van zoutzuur in de maag bevordert het ontstaan van een maagzweer. Geestelijke spanningen spelen hierbij doorgaans een grote rol.
Wanneer de beschermende slijmvlieslaag is aangetast, wordt het onderliggende weefsel blootgesteld aan de etsende werking van het maagzuur en treedt er weefselversterf op. Maag- en darmzweren komen bij mannen viermaal zo vaak voor als bij vrouwen, vooral in de leeftijdsgroep van 20 tot 50 jaar.
Veel voorkomende symptomen zijn:
- pijn rechts in de bovenbuik, vaak uitstralend naar de rug
- pijn treedt één tot drie uur na de maaltijd op
- pijn wordt erger onder invloed van geestelijke spanningen, vermoeidheid en roken
- opgeblazen gevoel in de buik
- verstopping
- brandend maagzuur.
Bij maagklachten is het noodzakelijk de arts in te schakelen om complicaties als een maagbloeding te voorkomen. Als de arts een maagzweer heeft geconstateerd, kunt u met hem overleggen of u, onder zijn toezicht, een natuurlijke behandeling kunt volgen. Zo'n behandeling bestaat uit twee fasen:
- het genezen van de 'zweer'
- voorkomen dat de aandoening zich weer voordoet.
De natuurlijke behandeling omvat meestal een dieet, een aangepaste eettechniek, een aantal natuurlijke preparaten en afhankelijk van de oorzaak soms nog een rustkuur. Wat het dieet betreft, schrapt u alle scherpe specerijen, varkensvlees, worst, dierlijke vetten, alcoholhoudende dranken, koffie, chocolade, cake, snoep, koolsoorten (behalve zuurkool), uien, gedroogde bonen en erwten van het menu. Het gebruik van tabak is slecht voor de maag. Ook een goede eettechniek, langzaam eten, grondig kauwen en het voedsel goed met speeksel vermengen, regelmatige eettijden en een rustige sfeer tijdens de maaltijden zijn van belang.
Drink vier tot zes weken lang 's morgens op de nuchtere maag en 's avonds voor het naar bed gaan het vers geperste sap van een aardappel (als de smaak wat tegenstaat, kunt u het vermengen met eenzelfde hoeveelheid lauw water of wortelsap). Neem bovendien tweemaal per dag een theelepeltje Johannesolie in: dit heeft een verzachtende en genezende werking op het slijmvlies.
Ook is het goed om tijdens deze periode tussen de maaltijden door (dus op een lege maag) geregeld een kopje sterke kamillethee te drinken.
Er is een natuurlijk geneesmiddel dat bij een maagzweer kan worden gebruikt.
Edisan
(3x daags 20 druppels) bij acute verschijnselen 5x daags 20 druppels en bij chronische klachten na 8 weken de normale dosering te hebben ingenomen 2x daags 20 druppels. Edisan reguleert de maagzuurproduktie, stopt niet alleen brandend maagzuur, maar voorkomt het ook vaak, verbetert de spijsvertering, helpt bij hardnekkige en steeds terugkerende maagklachten en draagt bij aan het herstel van het maagslijmvlies. Dit heeft op zijn beurt weer een positief effect op andere maagklachten.
In 1990 is door drie artsen een onderzoek gedaan, waarbij 26 maagpatiënten met Edisan werden behandeld. Bij 88% van hen trad een duidelijke verbetering op. Alle patiënten waren na afloop van het onderzoek pijnvrij. De zuurbranden werden voor 90% volledig opgelost.