Vul je huis met groen
Kamerplanten verzorgen voor dummies én experts
Kun jij nog geen cactus in leven houden? Of bloeit en groeit juist alles wat jij aanraakt? gezondNU komt iedereen, met en zonder groene vingers, te hulp. Wij vertellen je alles wat je moet weten voor een groener dan groen huis (vol zuurstof!). Van stekken tot de hipste planten van het moment.
‘Ain’t nobody got thyme for that’
Terracottapotten passen in elk huis en elke tuin, maar veel leuker is het om deze potten een likje verf te geven. Zo heb jij straks potten die je nergens in de winkel vindt. Maak voordat je gaat schilderen de potten eerst schoon en droog. Ga dan aan de slag met acrylverf of muurverf voor buiten. Inspiratie nodig?
- Schilder op je pot allemaal stippen. Gekleurd, in één kleur, op een witte ondergrond of juist een zwarte. Hetzelfde kun je met strepen doen.
- Schilder alleen de bovenkant of de onderkant van de pot in een kleur.
- Maak met tape geometrische vormen op de pot en verf dit vervolgens in.
- Schilder een smiley op de pot. Blij, boos, verdrietig of juist verliefd. Ook leuk: plak knutseloogjes op de potten, zodat het net lijkt alsof de planten je aankijken.
- Schrijf met een dunne kwast op de pot: ‘I will survive’, ‘You can plant a dream’, ‘I woke up like this’, ‘Looking sharp’, ‘We’re rooting for you’.
- Vul de potten met tijm, aloë vera en dille en schilder deze toepasselijke teksten: ‘Ain’t nobody got thyme for that’, ‘Aloe from the other side’ of ‘Dill with it’.
- Leg de pot op een vuilniszak of een paar kranten en spetter er van een afstand verf op. Spetterkunst!
- Ga voor kleuroverloop. Wit van boven en steeds donkerder blauw naar beneden. Of groen, geel of oranje.
- Beschilder de pot met krijtverf, zodat je er iedere dag iets anders op kunt schrijven.
Geef me een stekkie, een stekkie, een stekkie
Door te stekken haal je een stukje van de plant af, waarna je met behulp van water en grond er wortels aan kunt laten groeien. Zo heb je straks niet één lievelingsplant, maar wel vijf! Een makkelijke plant om mee te beginnen, is de pannenkoekenplant. Een echte doorgeefplant, omdat hij zo’n vijftien tot twintig baby’s per jaar krijgt. Deze kleine plantjes groeien aan de zijkant van de grote plant en kun je er voorzichtig uitgraven. Zorg dat dit plantje zoveel mogelijk wortels heeft en plant hem dan over in een klein potje. Je kunt ook een uitloper onderaan de plant afsnijden. Die herken je aan de kleine blaadjes die er al aan groeien. Snijd de uitloper af met een scherp mes en hang hem in een glas water. Zodra er wortels aan groeien, kun je hem in een potje met aarde zetten.
Tip: er zijn veel Facebookgroepen waar je stekjes kunt ruilen.
Een tweede plantenleven
Voordat je naar het tuincentrum sprint, kun je kijken of in een plantenasiel bij jou in de buurt de plant van je dromen staat. Zo geef je een tweedehands plant een nieuw, bloeiend leven. Kijk bij:
- Het Groene Weeshuis in Utrecht – www.hetgroeneweeshuis.nl
- Het Plantenhuis in Utrecht – www.plantenhuis.info
- Bleshyou in Nijmegen – www.bleshyou.nl
- Het Plantenasiel in Zwolle – Facebook: @PlantenasielZwolle
- Plantenasiel Haarlem – Facebook: @plantenasielhaarlem
- Plantenasiel Wageningen – Facebook @plantenasielwageningen
Help, zelfs mijn cactus gaat dood!
Cactussen staan bekend als de aller makkelijkste planten. Ze kunnen in de volle zon staan, hebben weinig water nodig en vinden zelfs de droge lucht van de verwarming geen probleem. Als je cactus toch het loodje heeft gelegd, ga dan deze checklist af om de oorzaak te achterhalen:
[] Geef ik mijn cactus te veel water?
Te veel water is doodsoorzaak nummer één van cactussen. Kijk wat je cactus nodig heeft, maar houd ongeveer dit aan: één per maand water in de winter, één keer per twee weken in het voorjaar en één keer per week in de zomer. Let erop dat de aarde nooit vochtig is. Geef daarom water via de onderkant van de pot. Daarvoor heb je een schoteltje nodig die je onder de bloempot zet.
[] Heeft mijn pot een gat aan de onderkant?
Dat geeft makkelijk water en voorkomt dat je cactus gaat rotten omdat het water niet weg kan.
[] Is de pot groot genoeg voor mijn cactus?
In een te kleine pot kunnen de wortels verstikken. Overpotten naar een grotere pot is dan nodig. Kies voor een pot die zo’n twintig procent groter is dan de vorige pot. Trek wel handschoenen aan tegen het geprik!
Een groene badkamer
Ook je badkamer kan wel wat extra groen gebruiken. Deze planten kunnen goed tegen een vochtig klimaat én maken de lucht in de badkamer ook nog eens gezonder:
- Graslelie
- Vrouwentong
- Krulvaren
- Philodendron
- Aloë Vera
Tip: nog een cadeautje voor je schoonmoeder nodig? Geef haar, als grapje, de Echinocactus grusonii. Een stekelige cactus die liefkozend ‘schoonmoedersstoel’ wordt genoemd.
De populairste planten van het moment – #urbanjungle #plantfie
Zelfs planten zijn trendgevoelig. Wil je de hipste van de hipste planten in huis halen? Sla dan deze in:
- Pannenkoekenplant. De populairste plant van het moment. Een snelle groeier, die makkelijk te stekken is.
- Monstera, ook wel gatenplant. Een icoon uit de jaren zeventig die voordat je het weet tegen het plafond groeit.
- Luchtplanten. Er zijn zo’n 500 planten met nauwelijks wortels, waardoor je ze goed kunt ophangen. Meer dan af een toe een spray water hebben ze niet nodig.
- Vrouwentong. Ook een bekende plant uit de jaren zeventig. Uitgeroepen tot studentenplant van het jaar, omdat hij zo weinig verzorging nodig heeft.
- Erwtjesplant, of in het Engels ‘string of pearls’. Een eyecatcher, maar lastig te onderhouden.
Voor meer groene inspiratie volg je op Instagram: @hortusamsterdam, @mossingarden, @claireratinon, @houseplantjournal @cleverbloom op Instagram.
Kamerplanten verzorgen voor dummies – 6 tips
1. Ga voor een makkelijke plant
Waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan? Ga voor planten die tegen een stootje kunnen en weinig verzorging nodig hebben, zoals de Drakenbloedboom, Sierpalm, Palmlelie, Vrouwentong, Olifantenpoot, Graslelie en de Krulvaren.
2. Koop de juiste bloempot
Planten houden niet van natte voeten. Als het water dat je geeft niet weg kan, gaat de plant rotten. Ai! Kijk daarom bij het kopen van een bloempot altijd of er één of meerdere gaten onderin de pot zitten. Soms zit er een schoteltje bij de bloempot om het water op te vangen, maar je kunt natuurlijk ook schoteltjes bij de kringloopwinkel kopen. En wie een beetje handig is, boort gewoon zelf een gat in de pot. Kies liever voor een iets te grote pot, dan een te kleine. Dan heeft je plant ruimte genoeg om te groeien. Vergeet niet na een tijdje het water wat op het schoteltje ligt, weg te gooien of aan een andere plant te geven.
3. Kijk wat de plant nodig heeft
Met een nieuwe plant is het altijd even zoeken voordat je weet hoeveel water hij nodig heeft en wat de beste plek in huis is om hem neer te zetten. Met een beetje googelen op de plantennaam kom je zo achter de gebruiksaanwijzing van je plant.
En voor de rest: experimenteer en leer! Geef de plant pas water als de grond droog is en pas je aan op het seizoen. Planten hebben meer water nodig in de zomer en lente dan in de herfst en winter. Als je ziet dat een plant niet lekker in zijn vel zit, een blad gaat bijvoorbeeld hangen of wordt geel, is het slim om de plant op een andere plek te zetten en/of minder of meer water te geven. Kijk na twee weken of het beter met de plant gaat en experimenteer net zo lang tot de plant zich kiplekker voelt.
4. Verpot de plant
Planten die niet meer lijken te groeien of bijna uit hun pot barsten omdat ze juist groeien als kool, moeten verpot worden. Dat je plant een nieuw huis nodig heeft, kun je ook hieraan herkennen:
- De plant krijgt langzaam nieuwe bladeren, deze bladeren zijn erg klein in vergelijking met de andere bladeren.
- De wortels van de plant groeien uit het gat onderin de pot of zitten zo strak om de plant, dat je alleen wortels ziet en geen aarde als je de plant uit de pot haalt.
- Als je water geeft, loopt het water niet snel door of juist meteen.
- De grond is wit of groen uitgeslagen.
Kies een pot die ongeveer een maat groter is. Haal voorzichtig de oude grond tussen de wortels weg, bedek de nieuwe pot met een laagje potgrond en zet de plant in het midden van de pot. Vul de pot met aarde tot de wortels helemaal bedekt zijn. Druk de plant aan en laat hem verder groeien! De meeste planten moeten ieder jaar verpot worden. Als je erg gehecht bent aan de pot waarin de plant zit, kun je ook een beetje pokon toevoegen aan het water. De plant heeft dan weer nieuwe voedingsstoffen en hoef je niet te verpotten.
5. Schrik niet van schimmel en beestjes
Schimmel of beestjes op de plant? Raak niet meteen in paniek. Beestjes zoals bladluis en wolluis verdwijnen soms al door de plant af te spoelen onder de douche. Een handig huis-tuin-en-keukenmiddeltje: spray de plant met een mengsel van vloeibare zeep en water. Van schimmel kom je af door een mengsel te maken van knoflook en water. Pers een teen uit en laat dit vijftien minuten in een glas water staan. Spray de toplaag van de aarde goed in met dit mengsel. Zet de plant in direct zonlicht en ventileer je huis goed.
6. Kies een vaste plantendag
Gertrude van der Linden, plantenliefhebber en illustrator en schrijver van het boek ‘My Green House’, zweert bij een vaste plantendag. Een dag waarop je kijkt hoe het met je planten gaat: hoe ze groeien, bloeien en wat ze nodig hebben. Heel handig, want zo ben je iedere week structureel met je planten bezig en is de kans klein dat je ze vergeet.